Alf Prøysen & Torhild Lindal – Tango for to

Da Tango for to for første gang ble spilt på norsk radio en høflig lørdagskveld i februar 1957, skulle det bare ta to uker før hele tre innspillinger var ute i butikkene.

Siden tok den turen over til både Sverige og Finland, og via Danmark endte en versjon i hendene på tidligere Glenn Miller-trumpetist Ray Anthony, som gjorde en instrumentalversjon til en ren og kjær «Europaplage»via Radio Luxembourg.

Historien bak Tango for to er like original som den er god:

I en tid med økende påvirkning fra utenlandske artister, ønsket NRK med Rolf Kirkvaag og Leif Rustad å slå et slag for den norske slageren. Gjennom nyskapningen Morgendagens melodi, ba de en rekke av 50-talllets fremste, norske komponister til å komme med helt nye låter med slagerpotensiale. Til det første programmet var den tenkte originalkomposisten plutselig blitt syk, og Bjarne Amdahl fikk oppdraget. Hans førstevalg, Otto Nielsen, satt i redaksjonen og erklærte seg innhabil, men Alf Prøysen takket raskt ja til å bidra med en tekst.

En tenkt vals ble skrotet for en tango, og tekst og melodi til Tango for to ble til over telefonlinjene i løpet av et par dager. Lørdagskvelden ble den fremført av Nora Brockstedet, noe som vakte telefonstorm til NRKs sentraler – og høystor etterspørsel landet rundt allerede mandagen derpå. Men låten var ikke innspilt.

En uke gikk det før Alf Prøysen kom seg i studio, men det var uten Nora Brockstedt – som tilhørte et konkurrerende plateselskap. Torhild Lindal ble derfor invitert, en Torhild som nettopp hadde hatt kjempesuksess på Det norske teatret i hovedrollen i Annie Get Your Gun. Denne innspillingen ble raskt tilgjengelig og solgte raskt i flere tusener. Imidlertid kom også Brockstedt med sin versjon, og det er vel denne innspillingen som huskes best i dag. Selv om mediene ville ha det til at det var Prøysens egen innspilling som trolig hadde solgt mest.

Det skal sies at også Kari Diesen kom med en utgave av slageren, men denne er for det meste glemt i dag.


ALF PRØYSEN & TORHILD LINDAL
Tango for to
(Bjarne Amdahl/Alf Prøysen)
1957 Philips
Arrangert av Ragnar Danilelsen


Til sammen solgte Tango for to nok i over to millioner eksemplarer verden over i forskjellige versjoner, og trolig over 200 000 bare i Norge. Lignende salgstall for en norskpennet låt, finner man ikke før a-ha slo gjennom på midten av 80-tallet.

Alf Prøysen behøver nesten ingen større presentasjon. Han var allemannseie allerede på 50- og 60-tallet og gikk bort av kreft altfor tidlig i 1970. Heller ikke Torhild Lindal, som først og fremst var skuespiller i årene frem til midten av 60-tallet, skulle oppleve å bli opp i årene . Hun gikk bort i 1980, bare 48 år gammel. Lindal var forøvrig gift med radiofantomet Kurt Foss, som også hadde sine slagere på 50-tallet sammen med kollega Reidar Bøe.

Tango for to står tilbake som den absolutt største av en mengde norske slagere fra 50-tallet. I februar 2017 fylte slageren 60 år.