Billy Vaughn – Sail Along Silvery Moon

Billy Vaughns karriere ble trolig forsinket av verdenskrigen. Han rakk enkelt og greit aldri å starte karrieren som ung 20-åring før krigsutbruddet, og først «godt voksen» ble han profesjonell ved inngangen til 50-tallet.

William Richard Vaughn var fra Glasgow, Kentucky. Han var en multiinstrumentalist og kunne spille alt fra mandolin til saxofon. Han startet i en liten trio i 1952, og fikk store nok hitsingler i USA til å bli oppdaget av selskapet DOT. 

Der førte han en dobbeltkarriere: Han ble for det første arrangør og produsent for en rekke DOTs andre artister, og Vaughns spesialitet var å ufarliggjøre og glatte over de mest røffe kantene av svarte innspillinger. Pat Boone var et av navnene som fikk solid av Vaughn på denne måten.

Samtidig startet han sitt eget orkester og ga ut en rekke låter og album allerede fra midten av tiåret. Disse fikk en stor popularitet i USA, og Vaughn ble kanskje den fremste amerikanske orkesterlederen på 50-tallet. Ofte var låtene, i all grad instrumentaler, hentet fra helt andre sjangre og verdenshjørner. Vaughn gjorde dem til sine egne, og orkesteret hadde et gjenkjennelig, men kanskje også litt glatt, lydbilde anført av to samspilte saxofonister.


BILLY VAUGHN & HIS ORCHESTRA
Sail Along Silvery Moon
(Percy Wenrich/Harry Tobias)
1957 DOT
Arrangert av Billy Vaughn


Sail Along Silvery Moon – ofte stavet Silv’ry uten «e» – ble utgitt i 1957, og var en standard skrevet i 1937 av ragtime-pianisten Percy Wenrich.

Ved inngangen til 60-tallet hadde Vaughn overlevd rock & roll-bølgen. I Norge fikk han flere slagere, og markerte seg et godt stykke også det tiåret. Han ble imidlertid et amerikansk navn og slo aldri gjennom hos britene.

På VGs aller første singelliste, 16. oktober 1958, var Sail Along Silvery Moon også tidenes første nummer 1-låt i Norge.