Cliff Richard – Living Doll

17-år gamle Harry Roger Webb var rockerebellen selv mødrene kunne like, da han i 1958 ble lansert som britenes svar på Elvis. Men selv om rock & Roll i starten var svært fremtredende i stilen til han og hans faste backing-gruppe The Drifters» – hadde Cliff Richard egentlig mer til felles med den særegne britiske skiffle-stilen.

Skiffle var en rask og rytmisk blanding av amerikansk blues og hillbilly-country – men med inspirasjon fra tradisjonell britisk folkemusikk. Et skiffle-band brukte akustiske gitarer, banjo og mandolin, kontrabass og slagverk. Å bruke vaskebrett og «vaskebaljebass», stammer fra denne skiffle-tradisjonen…!

Cliff Richard og The Drifters’ rock & roll var således adskillig snillere enn de samtidige amerikanske rebellene. Han var en europeisk artist og slo aldri igjennom i USA, selv om han hadde sine hits også der. Etter gjennombruddet i 1958 måtte forøvrig hans backing-gruppe bytte navn til The Shadows, for å unngå misforståelser med de allerede etablerte amerikanske The Drifters.

Richard vokste opp i India og kom til Carshalton i Sutton åtte år gammel. Som Harry Webb vokste han opp i helt alminnelige kår og ble tidlig interessert i skiffle-musikken. På 16års-dagen fikk han en gitar av faren, og startet året etter The Drifters som et band. Ingen av de første musikerne den gang, ble siden faste medlemmene av senere The Shadows – men snøballen var i gang.

Hans første hitlåt og single i Storbritannia var Move It i 1958. Den var visstnok kun tenkt som en B-side, da produsent Norrie Paramour lot Richard forsøke seg bak mikrofonen for en testinnspilling. Imidlertid tok det hele fullstendig av, og låten seilte like opp til nummer to på listene. Han ble helt fra starten av populær i Norge, og fem av hans syv første utgivelser klatret inn på VGs nystartede topp 20.

I 1959 fikk Cliff Richard sin til da største suksess med Living Doll fra filmen Serious Change. Han hadde til da nærmest blitt markedsført som et britenes svar på Elvis, men låten markerte et skifte mot den mer melodiøse poplåten som Richard med Shadows skulle rendyrke i årene som kom.

I Norge lå den på listene et halvt år, og var kanskje 1959s største slager.


CLIFF RICHARD (f. 1940)
& The Drifters 
Living Doll
(Lionel Bart)
1959 COLUMBIA
Produsert av Norrie Paramor


Låtskriveren bak Living Doll var Lionel Bart, som senere ble vel så kjent som leverandør innen film og teater. Han stod for eksempel bak musikken til Oliver, og leverte også tittellåten til James Bond-filmen From Russia with Love.

Cliff Richard gikk inn i 60-årene som et lovende og populært ungt navn, og med hele to låter høyt på listene: Living Doll samtTravellin’ Light.

Det var bare starten på en rekke år som en av tidenes største leverandører av hits og slagere.

Living Doll kom siden tilbake på listene – i 1986. Da i en urkomisk veldedighetsversjon sammen med The Young Ones. Den gikk igjen til topps hos britene, men hadde mer moderat suksess her hjemme.