Conway Twitty – Mona Lisa

Conway Twitty gjorde et sjakktrekk da de amerikanske listene ble invadert av Beatles & Co på midten av 60-tallet: Han skrinla en litt hanglende karriere som rocker, og satset alt på kommersiell voksencountry.

Det førte ham fra en litt fallmet 50-talls-karriere til smått utrolige 40 nummer 1-låter på Billboards countrylister. Han utnyttet markedet inn mot det mer voksne publikumet til fulle, og leverte den ene balladen etter den andre i to tiår med stor suksess. Låtene hans kom knapt inn på Billboards hovedliste, da innspillingene lå langt fra popmarkedet. Det brydde Twitty seg trolig lite om med den statusen han etter hvert fikk i Nashville.

Conway Twitty het egentlig Harold Lloyd Jenkins. Han var fra bittelille Friars Point i Mississippi, men bodde de fleste årene av sitt liv i Hendersonville, Tennessee – like nord for Nashville. Artistnavnet tok han fra to amerikanske byer.

Han var 22 år gammel da han som så mange andre ble overveldet av Elivs’ inntog, og fra å ha opptrådd i det stille med countryinspirert materiale – skrev han noen rockelåter selv og oppsøkte Sam Philips og Sun Studios. Kontrakten og utgivelsene som kom derfra, førte egentlig ingen steder. I 1958 fikk han gjennom MGM et større nedslagsfelt og vekslet mellom  rock & roll og mer radioorient countrymusikk.

It’s Only Make Believe ble en stor hit, til tross for at den var så inspirert av Elvis selv at mange trodde låten var nettopp en Presley-innspilling. Den gikk til topps både hjemme i Statene og i Storbritannia, og i Norge gikk den like til nummer to – men med et nokså kort opphold på våre lister.

Mona Lisa ble hans store norske slager, en låt som gjorde det skarpere utenfor USAs grenser. Grunnen til det var kanskje at låten allerede var godt kjent for amerikanerne i flere versjoner, og originalinnspillingen hadde faktisk Nat King Cole stått for tilbake i 1950. Da hadde den vært brukt i filmen Captain Carey, U.S.A.


CONWAY TWITTY (1933-93)
Mona Lisa
(Ray Evans/Jay Livingston) 
1959 MGM
Produsert av Jim Vinneau


Twittys karriere dalte nokså kraftig ved inngangen til 60-tallet, og han gjestet etter Mona Lisa aldri verken norske singel- eller albumlister. I USA kom knapt nok låtene hans inn på de offisielle listene, før han tok fatt på countrykarrieren og fra 1967 fikk et gjennombrudd innen sjangeren. Hans samarbeid på 70-tallet med Loretta Lynn, bar også gullfrukter både kommersielt og kunstnerisk.

På tampen av 80-tallet, da en rekke nye og yngre navn endevendte den innarbeidede countrysjangeren i USA, kom Twitty noe i skyggen og man ante en litt dalende karriere. Han døde etter en konsert i Missouri – 59 år gammel.

Fortjent ble han innlemmet i Nasvhilles Country Musicc Hall of Fame i 1999.