Craig Douglas – Only Sixteen

Only Sixteen var en stor hit på begge sider av Atlanteren, men i USA var det Sam Cooke som med sin originalinnspilling gjorde låten først kjent.

Den versjonen fikk bare måtelig suksess hos britene, og teamet til Craig Douglas oppdaget raskt potensialet og laget en adskillig «lysere» innspilling. Det førte til en listetopper ikke bare hos britene, men også i Norge.

Craig Douglas var ikke seksten, men sytten! Derfor passet både låt og tekst som hånd i hanske, og føyet seg fint inn i en rekke store hits Douglas hadde i årene 1959 til 1963. Han ble markedsført direkte inn mot ungjentene, og det syntes også godt i låttitlene. Gjennombruddet var med A Teeanager in Love, mens andre store slagere var Pretty Blue Eyes og The Heart of a Teenage Girl. Musikken var like ufarlig som tekstene, men det solgte en stund i bøtter og spann på de britiske øyene.

Nordmenn var ikke like snille, da Douglas’ eneste senere slager var en liten runde med A Hundred Pounds of Clay i 1961.


CRAIG DOUGLAS (f. 1941)
Only Sixteen
(Barbara Campbell)
1959 Top Rank
Produsert av Bunny Lewis


Douglas var fra Newport, Isle of Wright, og han het egentlig Terence Perkins. I Newport ble han kjent som den syngende melkekjøreren, da han leverte melk rundt i byen. Han ble oppdaget av produsenten Bunny Lewis, som snart fikk Douglas til å spille inn en rekke mer eller mindre (for britene) amerikanske hitlåter. Nesten samtlige av Douglas’ slagere, var bearbeidede låter fra det amerikanske markedet.

På høyden av sin popularitet rundt 1960, gikk Douglas også inn i filmbransjen. Det ble nokså klart at skuespilleryrket kanskje ikke var helt hans sterke side, men han fikk et par år til i søkelyset før beat og Beatles overtok de britiske lytternes oppmerksomhet.

Craig Douglas ble med årene en av de mange navnene som fortsatte å opptre foran et retro-hungrig publikum på klubber og cruise-skip. Han opptrer stadig med sine tenåringslåter i dag, men kanskje har tekstlinjene i Only Sixteen mistet noe av det uskyldige i seg siden han var ung og sytten tilbake i 1959.

Det skal nevnes at låtskriveren bak låten, Barbara Campbell, slett ikke het det. Hun eksisterte ikke. Navnet var et pseudonym for trioen Sam Cooke selv, Lou Adler og Herb Alpert.