Eddie Calvert – Oh mein Papa

Han ble kalt herren med den gyldne trompeten, og var født som Albert Edward Calvert og oppvokst i Preston.

Bare 11 år gammel ble han medlem av Preston Town Silver Band hvor han spilte like frem til verdenskrigen. Etter dette vekslet han mellom forskjellige brassorkestre, før han valgte å bli profesjonell musiker ved inngangen til 50-tallet. Columbia signerte ham etter en TV-opptreden med Stanley Black Orchestra.

Oh mein Papa var Calverts første utgivelse på singleformatet, og låten gikk rett til topps på de nystartede britiske listene og ble liggende der i ni uker. I USA gikk innspililngen helt opp til nummer 6. 1954 var forøvrig et inntektsbringende år for Calvert, da han også skrev Vera Lynns My Son, My Son som også gikk til topps på de britiske listene dette året.

Det hører med til historien at amerikaneren Eddie Fisher, Elizabeth Taylors ektemann noen år senere, omtrent samtidig spilte inn en vokalversjon på engelsk. Denne gikk helt motsatt: Til topps i USA, men nådde kun nummer 9 hos britene.

Selve melodien stammet fra 1939 og var skrevet til den tyske musikalen Der schwarze Hecht. Det ble med snaue elleve forestillinger, før musikalen – kanskje av naturlige grunner – ble lagt på is helt frem til 1950. Da våknet en ny interesse for oppsetningen, og det var trolig fra disse forestillingene låten spredde seg rundt både i Europa og Amerika. Det var også i 1950 at Oh mein Papa for første gang spilt inn på plate. Dette var med sveitsiske Lys Assia, som forvørig skulle vinne tidenes første Eurovision i 1956. Assias versjon ble den utgaven som ble mest populær i de tyskspråklige landene og solgte godt der gjennom hele den første halvdelen av 50-tallet.

Låten var også navnet på en tysk musikal og film med samme tittel i 1954, selv om denne het Feuerwerk originalt. Trolig ble det brukt materiell fra 1939-oppsetningen, samt nye låter av samme komponist – Paul Burkhard. Denne oppsetningen nådde også norske scener med Lasse Kolstad i hovedrollen på Det Norske Teatret.


EDDIE CALVERT (1922-78)
Oh mein Papa
(Paul Burkhard) 
1953 Columbia
Produsert av Norrie Paramor


For Eddie Calvert var suksessen starten på en fin karriere dette tiåret. Han fikk en listetopper til med Cherry Pink and Apple Blossom White, og hadde sin siste hitlåt på de britiske låtene i 1958. Utpå 60-tallet gikk det adskillig tråere, og han emigrerte til Johannesburg i Sør-Afrika hvor han beholdt et trofast publikum.

Der bodde og opptrådde han like til han falt fra i 1978.