Kingston Trio – Tom Dooley

En gryende bølge av å se seg tilbake før country & western-sjangeren hadde blitt kommersialisert, nådde et vendepunkt da The Kingston Trio gikk til topps i 1958 med sin innspilling av Tom Dooley.

Det gjorde de ved å bruke gitarer og banjo uten effekter, og folk-sjangeren fikk en opptur som senere skulle påvirke rocken for alltid.

Det fantes – og det ble – flere grupper som Kingston Trio, og felles var at de oppstod fra et voksende college-miljø med interesse for den amerikanske sangkulturen på 1800-tallet. Kingston Trio var påvirket av Pete Seegers ‘The Weavers, men valgte bevisst å unngå de mer politiske rettede låtene. I stedet fokuserte man på hva man i Norge kunne ha kalt skillingsviser, men adksillig mer amerikanisert under begrepet «murder ballads».

Trioen ble dannet i collegemiljøet i San Fransisco, men hadde sitt egentlig sitt opphav i naboen Palo Alto. Medlemmene var Dave Guard (1934-91), Bob Shane (1934-2020) og Nick Reynolds (1933-2008). Disse holdt sammen til 1967 da Kinston Trio egentlig ble oppløst, men Shane vekket opp trioen med to nye medlemmer i 1972 – og holdt det gående like til 2004. Kingston Trio eksisterer ennå i dag basert på 72-utgaven.


THE KINGSTON TRIO
Tom Dooley
(Trad.) 
1958 Capitol
Arrangert av Dave Guard

THE KINGSTON TRIO
Tom Dooley
(Trad.) 
1958 Capitol
Arrangert av Dave Guard


Tom Dooley het egentlig Tom Dula og var en historisk og trolig noe vilter ung mann. Historien sier at han allerede som 12-åring ble tatt på fersken i en noe intim setting med Anne Foster, som igjen var kusinen til Laura Foster som Dooley/Dula myrdet ti år senere. Hendelsen stammer fra Nord-Carolina i 1866. To år senere ble Tom henrettet, men avgjørelsen var kontroversiell og historikere betviler selv i dag om de virkelig var Dooley som utførte drapet.

I ettertid skrev kaptein Thomas Land et dikt som het The Murder of Laura Foster. Dette blir ofte tatt for å være opphavet til låten Tom Dooley, men tekstlinjene er helt forskjellige. Opphavet er derfor ukjent, og man aner ikke fra hvem og når tekst og melodi stammer fra. Første kjente innspilling av låten virker å være fra 1929.

Kingston Trio maktet å videreføre suksessen i flere år fremover, men rundt 1963 da folkbølgen tok en politisk vending med nyankomne navn som blant annet Bob Dylan – mistet de populariteten og forsvant i alle fall fra listene. Ironisk nok oppståd folkrocken bare noen år senere, og den hadde ikke vært mulig uten Kingston Trio.

I Norge fikk de aldri noen senere hitlåt, men de fikk i alle fall et album inn på listene i 1964.

Tom Dooley har blitt en ekte klassiker innen både amerikansk og vestlig populærkultur, og det finnes knapt en musiker som ikke har forsøkt seg på de enkle, men ytterst fengende melodilinjene. En norsk versjon eksisterte trolig nokså tidlig, og den første nynorske utgaven kom i 1962. I 1979 fikk den en liten renessanse gjennom en innspilling på den åttende utgaven av LP-serien Frem fra glemselen.