Louis Prima – Buena Sera

Louis Prima kan vel best beskrives som en entertainer, og han var med én eneste liten slager definitivt ingen stor plateartist.

Allikevel … Et par innspillinger har virkelig satt sine spor i underholdningsindustrien, blant dem Bueno Sera fra 1956.

Louis Prima var født i New Orleans av italienske foreldre, og den italienske bakgrunnen la han definitivt ikke skjul på gjennom karrieren. I motsetning til en rekke andre artister med «utenlandsk» bakgrunn, forsøkte han aldri å gjøre alt standard USA og blandet heller inn de italienske røttene både musikalsk og tekstmessig. Noe som absolutt kan høres i Bueno Sera.

Prima var både en utmerket trompetist og en respektert orkesterleder. Han var oppvokst med musikk i hjemmet, og allerede 17 år gammel opptrådde han på klubber i New Orleans. Han slo seg etter hvert inn på dixieland-trenden og dannet The New Orelans Gang, som spilte inn Way Down Yonder in New Orleans – en låt som fant veien inn i repertoaret til flere store amerikanske musikere i tiårene som kom. Han var vel etablert ved krigsutbruddet og skrev frem til 50-tallet flere slagere for flere artister midt mellom swing, storband og jazz. Han var også innom blues-sjangeren, eller som det het med Primas musikalske fingre: Jump-blues, blues med swing. En kortvarig stil i 40-årene som kke var uten betydning for utviklingen innen rhythm & blues.

Fra omtrent 1954 havnet han og hans storbandstil noe i skyggen, og via sin venn fikk han med seg saxofonisten Sam Butera og Primas kone Keely Smith til Las Vegas og klubben The Sahara. Prima og hans venner gikk løs på flere års forrykende opptredener med alle mulige slags sjangre og musikalske sprell. og både showet og han fikk en enda større popularitet enn under storband/swing-perioden.


LOUIS PRIMA (1910-78)
Buena sera
(Carl Sigman/Peter De Rose) 
1956 Capitol
Produsert av Voyle Gilmore


Et av de musikalske sprellene var en usedvanlig miks av låtene Just a Gigolo og I Ain’t Got Nobody, og i dag har denne «medleyen» festet seg slik i underholdningsverdenen at mange tror det er én og samme låt. Buena Sera var fra samme periode, og man kan faktisk ane sjarmen og sprellene fra showene inne i innspillingen. Den ble ingen stor suksess verden over, utenom av en eller grunn i Norge – og dels Storbritannia. Primas eneste låt inne på sine hjemlige amerikanske lister, ble for øvrig Wonderland by Night i 1961.

Ekteskapet med Smith sprakk i 1961, og Primas karriere kom seg helt aldri etter dette selv om han fortsatte sine Las Vegas-opptredener på barer og casinoer ut tiåret. Han vendte hjem til New Orleans tidlig inne i det nye tiåret, og var i ferd med å skape sin egen nostalgiske karriere da det ble oppdaget en hjernesvulst i 1975. Opereasjonen var mislykket, og Prima lå i kom i tre år før han døde i 1978.

Hans ettermæle er stork nok i USA til at han har fått en stjerne på Hollywoods Walk of Fame, og hans innspilling av Just a Gigolo/I Ain’t Got Nobody har blitt en ekte evergren.

I Norge spilte Øystein Sunde inn Buena Sera som Åna-Sira, men også The Monn-Keys og New Jordals Swingers har gitt ut sine versjoner av låten. Komponisten, Carl Sigman, har også en annen underlig link til norsk musikk. Norges første rockestjerner The Pussycats, spilte nemlig inn hans Ebb Tide på 60-tallet – selv om Sigman i dag vel er mest kjent som komponisten bak tittelsporet til 1970-dramet Love Story.