Patsy Cline – Walkin’ After Midnight

Patsy Cline stod på terskelen av et stort gjennombrudd, da hun omkom i en flystyrt utenfor Camden, Tennessee. Etter som årene gikk, skulle både hun og innspillingene hennes få legendestatus.

Virginia Patterson Hensley var hennes egentlige navn, og hun fremstod i grunnen som en litt rampete cowgirl som definitivt visste å gå sine egne veier. Hun foretrakk å synge tradisjonelle hillbilly-låter, og det ryktes at hennes fremste innspillinger var de hun selv satte minst pris på. Artistnavnet Patsy fikk hun i 1955 ved signeringen av hennes første platekontrakt, et navn forkortet fra mellomnavnet Ptterson. Cline var enkelt og greit fra hennes første ekteskap med Gerald Edward Cline, som varte i fire korte år midt på 50-tallet.

Hun levde en svært omflakkende oppvekst, men endte ved inngangen til tiåret opp hvor hun var født i Winchester, Virigina. Fra 16 års-alderen opptrådde hun på små klubber og barer rundt Grand Ole Opry, noe som etter hvert førte til en platekontrakt. Noen større suksess fikk hun imidlertid ikke, før hun lot seg overtale til å opptre i et TV-show med Walkin’ After Midnight i 1957.

Denne låten ga Patsy Cline henne største, og nesten eneste, hit – og låten klatret høyt på de amerikanske listene. Hun ble hele tiden forsøkt overtalt av selskapet Decca til å synge adskillig mer poporientert materiell, da man mente stemmen hennes hadde et adskillig større potensiale enn den tradisjonelle country-sjangeren hun holdt seg til. Hun lot seg også overtale, og en rekke låter ble spilt inn nærmest som kompromisser mellom tradisjonell hillbilly – og den populære Nashville-countryen som var blitt nokså strømlinjeformet. Men hun beholdt på seg cowboyklærne.

På den måten ble hennes innspillinger solide trendsettere og inspirasjonskilder for langt senere artister, som siden skulle våge å utfordre de tradisjonelle stilretningene innen amerikanske countrymusikk.


PATSY CLINE (1932-63)
Walikin’ After Midnight
(Alan Block/Donn Hecht)
1957 Brunswick
Produsert av Paul Cohen


Fra 1962 satset hun imidlertid for fullt mot popmarkedet, og hun var på full fart opp som et kommende stornavn da hun omkom i en ikke ukjent flystyrt på vei mot Nasvhille. Datoen var 5. mars 1963.

Hennes innflytelse for spesielt senere kvinnelige countryartister, kan ikke undervurderes. Patsy Cline var den første kvinnelige artisten innen sjangeren som maktet å ta opp konkurransen med de etablerte, mannlige stjernene. Hun var også blant de fremste pionerene til å få tilhengere fra både contry- og popleiren, og den første kvinnelige artisten til å få en stjerne i Country Music Hall of Fame. Dette hendte nesten nøyaktig ti år etter hennes død i 1973.

I Norge fikk Patsy Cline en renessanse på midten av 80-tallet, da spillefilmen Sweet Dreams nådde både kinoene og senere TV-skjermene. Cline ble da spilt av Jessica Lange.

I 2017 åpnet et eget Patsy Cline Museum i Nashville.