Paul Anka – Diana

Rockebølgen på 50-tallet ga oss ikke bare en rekke nye navn og stjerner innen rock & roll, men også for skreddersydde navn og låter rettet inn mot det nye tenåringspublikumet. En av de med størst suksess her var canadiske Paul Anka.

Diana ble en av tiårets mest solgte låter, og Anka selv har hevdet at den solgte hele ni millioner i USA alene. Det skal vel kanskje tas med en klype salt, men at den ennå i dag er høyt oppe på listen over tidenes mestselgende singelplater – kommer man ikke utenom.

Paul Albert Anka var fra Ottawa, men slo seg senere ned for godt sør for grensen og ble amerikansk statsborger i 1990. Musikalsk bidro han på flere av låtene sine selv, og det var og skulle bli i sterk motsetning til lignende navn som nå plateselskapene støvsugde markedet etter. Tenåringene – og mødrene – kastet seg imidlertid over både Anka og påfølgende hjerteknusere, men skulle nærme seg populartieten til Diana.


PAUL ANKA (f. 1941)
Diana
(Joe Sherman/Paul Anka)
1957 ABC
Produsert av Don Costa


Anka hadde fått platekontrakt føråret bare 15 år gammel, da han fikk lånt noen kroner fra hans far til å komme seg til New York for å promotere tre-fire låter han hadde skrevet. ABCs manager Don Costa tok egenhendig den unge Anka inn i studio, og frem til 1963 seilte Anka på stor popularitet spesielt på det amerikanske markedet.

Imidlertid som med så mange andre navn fra denne perioden, ble han musikalsk slått ut av beat-bølgen – og ut tiåret livnærte han seg riktig så godt med storband og fløyelsballader i Las Vegas. Der holdt han seg så og si siden, men hadde allikevel et hyggelig comeback på listene i USA på 70-tallet med flere hitlåter. Tiåret etter samarbeidet han med Michael Jackson rundt en liten håndfull låter, men disse ble først oppdaget etter Jacksons død: Noe som resulterte i This Is It.

Her hjemme hadde han bare sporadisk suksess, der to singler i 1959 og 1960 så vidt skrapet seg inn på VGs purunge VG-liste. Selv ikke hans 21 Golden Hits fra 1963, satte vel noen som helst lister i brann. Det gjorde imidlertid noen solide skandaleoppslag rundt hans kortvarige ekteskap med Anna (Åberg) Anka i 2010 …

På låtskriversiden gikk det etter hvert bedre enn som plateartist, og hans lyriske bidrag til Frank Sinatra’s My Way og Tom Jones’ She’s a Lady sørget for at Ankas bankkontoer vel aldri var i nærheten av bli tomme.

Paul Anka fikk sitt gjennombrudd i en periode av pophistorien der listene var dominert av rock & roll og country. Med Diana definerte han amerikansk popmusikk for flere år fremover, og skapte grobunn for en rekke ufarlige poplåter og nye tenåringsidoler.