Ricky Nelson – Poor Little Fool

I 1952 skulle to brødre bli allemannseie i USA, da Ozzie Nelson fikk ABC til å lage en situasjonskomedie ut fra hans allerede etablerte radioshow. Brødrene het David – og Ricky.

The Adventures of Ozzie and Harriet ble en stor suksess og gikk på amerikanske TV-skjermer helt frem til 1965. Da hadde «hele» USA fulgt Ricky – senere kun Rick – fra å være en sky 12-åring, til å bli en av tidenes største tenåringsidoler.

Rick medvirket i to filmer før han fylte fylte fjorten, og han lærte seg også å spille både gitar – og klarinett(!). Han ble tidlig det virkelige trekkplasteret for TV-showet, til tross for at han privat ble regnet som både litt sky og noe sær av natur. Historien sier at han tidlig fikk øynene opp for jenter, men ble holdt i stram hånd av moren som absolutt ikke ville godta hvem-som-helst for hennes talentfulle vidundersønn.

Fra omlag 1956. da Ricky var seksten år gammel, fikk han anledning til å fremføre enkelte låter i showet. Av en eller annen grunn finnes det få klipp å oppspore av disse innspillingene, men noen kloke sjeler har publisert både en reklame fra 1955 (fjorten år gammel) – og hans fremførelse av gjennombruddet med A Teenager Romance to å senere:

Med dette ble han kanskje det fremste tenåringsidolet i årene som kom, men hans miks mellom ufarlig 50-tallspop og country – gjorde at han også ble svært så populær blant foreldregenerasjonen.

Han visste også utmerket godt å ta grep om sin egen karriere da han ble myndig, selv om foreldrene stadig styrte den økonomiske biten av karrieren. Det førte til at Ricky selv hadde et solid grep om både uttrykk og låter, i motsetning til de aller fleste andre navnene han kunne sammenlignes med. Selv om han vokste opp fra en sjarmerende unggutt til en ung mann, beholdt han grepet om publikum – og han fikk flere titalls hitsingler på de amerikanske listene i årene som kom.

Poor Little Fool fremstår i dag som ikke bare Rickys første nummer 1-låt, men også blant de mer naive og kanskje ekte innspillingene fra denne perioden av 50-tallet. Den var skrevet av en veldig ung Sharon Sheeley, som siden etablerte seg som låtskriver for en rekke store countryartister.


RICKY NELSON (1940-85)
Poor Little Fool
(Sharon Sheeley)
1958 California
Arrangert av Ricky Nelson


For Ricky betydde suksessen millioninntekter, men også en holdning til at han kunne gjøre hva han ønsket uten å tenke fremsiktige konsekvenser. Populariteten ble ikke mindre da hans rolle i filmen Rio Bravo mot Dean Martin og John Wayne ble en stor suksess.

Ricky Nelson rakk ikke å fylle tjue før 60-tallet kom. Da var hans posisjon sterk nok til at han overlevde det gamle tiåret, og hans største suksess – i alle fall i Norge – skulle ennå komme med Hello Mary Lou.