Vera Lynn – My Son, My Son

Dame Vera Lynn var et britisk ikon og en levende legende, som for alltid vil bli husket for sin innsats under verdenskrigen. We’ll meet again, sang hun over langbølgen – før hun virkelig møtte soldatene om det så var i India eller Burma.

Vera Lynn tok morens døpenavn da hun startet karrieren, og hun var selv døpt Vera Margaret Welch i East Ham, London. Før krigsutbrudet hadde hun allerede startet sangkarrieren, og hun var 22 år gammel da britene erklærte Tyskland krig 3. september 1939. Frem til da hadde frontet flere orkestre, men fra krigsutbruddet startet hun som vertinne på radio. Hennes serie Sincereley Yours på BBC kom på luften i 1940, og det var gjennom denne Vera bokstavelig talt grep om hjertene til både hjemlige og utstasjonerte soldater gjennom en rekke låter som foruten We’ll Meet Again ble klassikere: White Cliffs of Dover og Wishing er kanskje to av de mest kjente. Fortrinnsvis sentimentale og tradisjonelle låter, men med tekster og budskap som plutselig fremstod meningsfulle i kaoset.

Gjennom radio, filmer, revyer – og ikke minst hennes besøk til de britiske troppene i Afrika og Asia – var hun utvilsomt med på å heve moralen og gi både unggutter og veteraner nytt håp. Det sies at troppene i Burma utslitte kom ut av jungelen for å høre og se Veras gjesteopptrener, før de løp og forsvant tilbake til kampene.

Vera Lynns karriere er for gammel til å ha blitt med på salgsbarometrene, men hun rakk akkurat å få sin offisielle nummer 1-låt i Storbritannia før hun trappet ned sangkarrieren på tampen av 50-tallet.

My Son, My Son, var låten, dels skrevet av Eddie Calvert som tidligere i 1954 selv hadde hatt stor suksess med sin innspilling av Oh, mein Papa. Det ble med to uker på topp på de nye, britiske listene, men hun rakk også en amerikansk nummer 1 med Auf wiederseh’n Sweetheart.


VERA LYNN (1917-2020)
My Son, My Son
(Bob Howard/Melville Farley/Eddie Calvert) 
1954 Decca
Arrangert av Frank Lee


Fra slutten av 60-tallet var hun først og fremst å se på TV-skjermene, og hun hadde sine faste show på BBC frem til 1976. Hun deltok ved fire anledninger på britenes stolte Royal Variety Performance, ofte vist også på norske skjermer som På kongelig varieté. Siste gang vi så henne der, var i 1990 – da Vera var 73 år gammel. Hun er også kjent for sitt samfunnsmessige engasjement og sitt alltid tilstedeværende smil. Hennes siste offisielle opptreden var under en markering av 50-årsjubileet for avslutningen av verdenskrigen i mai 1995.

Dame Vera Lynn ble adlet «allerede» i 1969.

I 2009 gikk et samlealbum helt til topps på de britiske listene, og et nytt ble behørig omtalt i mars 2017 i anledning Veras 100 års-dag. Lynn gikk bort sommeren 2020 – 103 år gammel.