Billy Vaughn – Blue Hawaii

Billy Vaughn (1919-1991) og hans orkester var mot slutten av 50-åra og begynnelsen av 60-tallet blant de fremste av en voksende gruppe av underholdningsorkestre.

Han brukte gjerne gamle «standards», men lagde også smektende (og ufarlige) versjoner til nyere country, blues og rock & roll slagere. Vaughn var også en dyktig arrangør, og han ble brukt blant annet av Pat Boone.

Billy Vaughn hadde tidligere hatt en storselger i Sail Along Silvery Moon, før han i 1960 fikk to slagere i Norge med Morgen og Blue Hawaii. Sistnevnte skulle bli hans siste singlehit i Norge, men hjemme i Statene derimot holdt han ut til 1970. Da hadde han hatt over 36 plater på listene der siden sin debut i 1952 med Melody Of Love.

I dag kan vi kanskje si at Billy Vaughn representerte den gode, gamle og ufarlige underholdningsmusikken som var umåtelig populær – spesielt i Statene. Til tross for at Vaughn også komponerte musikk selv, er det hans coverinnspillinger han og orkesteret hadde størst suksess med.

I USA vil han også bli husket for sin «innsats» for DOT, plateselskapet som på 50-tallet ble kjent for å lage sine egne nokså kritthvite versjoner og innspillinger av de svartes litt skumle rhythm & blues og rock & roll. Der hadde Vaughn en sentral rolle som arrangør for flere av selskapets navn.

Vaughn døde stillie i 1991, men orkestet hans har overlevd til i dag.

De opptrer ennå som et velkjent og nokså respektert orkester i Billy Vaughns navn, og reiser rundt over hele verden til show og turnéer.


BILLY VAUGHN
& HIS ORCHESTRA
Blue Hawaii
(Ralph Rainger/Leo Robin)
1960 DOT
Arrangert av Billy Vaughn