Drifters – Save the Last Dance For Me

The Drifters var ikke en vokalgruppe slik vi kjenner begrepet «gruppe» i dag. Rettighetene til navnet Drifters var nemlig under kontroll av platemogulen og manageren George Treadwell, og han ga slett ikke opp om en eller fem vokalister i gruppa hoppet av.

I dag regner man allikevel med to hovedkonstellasjoner av Drifters: Den første gjengen som oppnådde stor suksess på de amerikanske listene fra 1953 til 1958 – og Ben E. Kings The Drifters, som holdt det gående fra 1958 til godt utpå 60-tallet.

Det er den sistnevnte utgaven av bandet som er kjent hos oss, der Save the Last Dance For Me ble deres store slager også i Norge. Riktignok oppnådde de også brukbar suksess i 1962 med singlen When My LIttle Girl is Smiling, men denne har på ingen måte overlevd tiårene på samme måte som klassikeren i 1960.

Save the Last Dance For Me var skrevet av duoen Doc Pomus og Mort Shuman. Disse var ingen hvem som helst innen amerikansk musikkliv, og andre slagere fra deres hender var blant andre Sweets For My Sweat og Viva Las Vegas.

Sweets For My Sweat var nettopp en original hit for The Drifters, men hos oss ble den først populær i 1964 i en innspilling av The Searchers.


THE DRIFTERS
Save the Last Dance for Me
(Doc Pomus/Mort Shuman)
 1960 LONDON
Produsert av Jerry Leiber og Mike Stoller


The Drifters og Ben E. King i 1960, var basert på en vokalgruppe hetende The Five Crowns. Foruten King, var Charlie Thomas den mest fremtredende av denne besetningen.

Ben E. King hadde også en fin solokarriere, og mange vil nikke gjenkjennende til hans egen singleslager, Stand By Me.

The Drifters siste store hit ble Under the Boardwalk fra 1964, men de opplevde moderat suksess helt frem til 1976. Da var stilen langt på vei hintet mot den gryende discobølgen.

I dag er bandet stadig eid av George Treadwells familie, og The Drifters har nærmest blitt et foretak innen amerikansk musikkliv som tilsynelatende aldri vil dø ut – så lenge det finnes vokalister som lar seg lønne som medlem av gruppa.