Everly Brothers – Cathy’s Clown

Brødrene Everly var Don (Isaac Donald) 1937-2021 og Phil (Philip) 1939-2014.

 De kom fra en musikalsk familie, der faren – Ike – var en kjent countrysanger. Gjennom foreldrenes radiokanal, The Everly Family Show, gjorde guttene seg bemerket frem til midten av 50-tallet. Da reiste duoen til Nashville (selvsagt…), og gjorde det i starten sterkest som låtskrivere for andre.

Hovedbilde
Arkivfoto

I 1959 kom gjennombruddet med Bye Bye Love. Deretter kom singlesuksessene på løpende bånd: Wake Up Little Susie (1959) og Cathy’s Clown (1960) ble ved siden av gjennombruddslåta de to virkelige klassikerne fra de første årene.

Flere av de tidligste hitlåtene var pennet av ekteparet Felice og Boudleaux Bryant, men det var ikke tilfellet med Cathy’s Clown. I tillegg til sangtalentet, utviklet også brødrene et godt øre for iørefallende låter på egen hånd.

I 1960 hadde akkurat Everlys kommet seg etter Buddy Hollys død året i forveien, en Holly de knyttet god kontakt med gjennom flere turneer sammen. Dette året fikk de også en gullkantet tiårskontrakt med Warner. Deres takk var å gjøre deres første single for selskapet – Cathy’s Clown – til fem uker på topp på Billboard og tilhørende millionsalg.


THE EVERLY BROTHERS
Cathy’s Clown
(Don & Phil Everly)
 1960 WARNER BROS.
Produsert av Wesley Rose


The Everly Brothers fortsatte også i 1961 med å hive ut slagere og nye klassikere. Dobbeltsinglen Walk Right Back/Ebony Eyes som kom ut sent i 1960, ble dette årets største, og de fikk også en fin suksess med Little Richards Lucille. Sistnevnte toppet de britiske listene, mens de hjemme i Statene nå falmet litt med tanke på de høyeste salgstallene.

I Norge stoppet det også litt opp for Everlys etter 1961, men brødrene slo tilbake i 1965 med nye singler på listene: The Price Of Love og Bird Dog svippet da begge innom VG-lista, før deres siste store singlehit kom i 1966 med Crying In The Rain – senere i 1990 spilt inn av a-ha. Dette var egentlig en låt som hadde vært en hit i USA i 1962.

Mot slutten av tiåret, ble det roligere rundt duoen – noe som blant annet skyldes stoffproblemer. I 1973 skilte brødrene lag.

Ti år seinere, begynte duoen igjen å opptre sammen med sine gamle slagere – og var stadige aktive utover 80- og 90-tallet som underholdere med sine klassiske hits.

I motsetning til en del andre retro-artister, ble comebacket ønsket velkommen – og de har siden unngått å bli satt i en bås blant samtidige falmede stjerner. Til det var Everly Brothers for store i sin tid.

«Guttene» hadde sin siste konsert og la inn årene for godt i 2005. I 2014 døde Phil av lungesykdom, 74 år gammel. Don falt fra i august 2021.

The Everly Brothers stil lå kanskje til tider nærmere countrymusikken enn rocken. Deres sangharmonier ble derimot en viktig inspirasjonskilde for seinere 60-tallsgrupper – ikke minst The Beatles. Således har brødrene vært blant de viktigste stilskaperne innen rockens utvikling.