Guy Mitchell – Heartaches by the Number

Guy Mitchell stammet opprinnelig fra Jugoslavia og het egentlig Albert Cernick. Hos britene var han en av 50-tallets aller største navn med en strøm av topp 10-slagere.

Mitchell var noe for tidlig ute til å få de største slagerne inn på vår singleliste, men Heartaches by the Number – som forøvrig ble hans aller siste store hitlåt – gjorde det skarpt også hos i de første månedene av året.

Den gikk aldri til topps, i motsetning til tidligere låter som She Wars Red Feathers (1953) og Rock-a-Billy (1957) som begge toppet hos britene. Hjemme i USA var hans største slager Singing the Blues fra 1956, en låt som formelig okkuperte tronen på Billboard i flere uker.

Mitchell vokste opp i Los Angeles, og han ble tidlig tilknyttet Warners underholdningsindustri. Uten å ha blitt den barnestjernen både selskapet og vel foreldre hadde sett for seg, endte han i stedet opp som salmaker på en ranch utenfor San Fransisco. Det vekket interesse for countrymusikken, og fra 1950 fikk han kontrakt med Columbia.

Han utmerket seg med at flere av slagerne, eller i alle fall tekstlinjene på dem, ofte hadde et komisk tilsnitt. Og rockelåt-hiten fra 1957, var vel nesten en parodi på hele rock & roll-bølgen med de artige tekstlinjene:  «Rock-a-billy, rock-a-billy, rock-a-billy rock, rock-a-billy rock-a-billy, ooh rock rock …» osv.

Om Heartaches by the Number fremstår som en nokså hjerteskjærende historie, eller om den skal tolkes med et ironisk fortegn – får vel bli opp til lytteren. Låten var satt i en tidstypisk countrystil, og den har senere blitt spilt inn av en rekke artister like til i dag.


GUY MITCHELL (1927-99)
Heartaches by the Number
(Harlan Howard)
1959 Columbia
Arrangert av Mitch Miller


For Guy Mitchell gikk karrieren raskt nedover etter denne slageren ved innledningen til tiåret, og etter noen adskillig mer labre motatte singler de kommende årene – forsvant han fullstendig i beatbølgen og trakk seg tilbake fra rampelyset. Han fikk problemer med både helse og alkohol, men turnerte på 80-tallet på nattklubber. Han fikk en oppsving som navn da CD-markedet tok av ved inngangen til 90-årene, men en rideulykke i 1991 satte en stopp for noen videre karriere.

Helsemessig kom han seg aldri etter dette, og Mitchell gikk bort dels som følge av skadene , og dels av en kreftsykdom i 1999.