Lolita – Seeman

Østerriske Lolita har ingen tråder felles med Stanley Kubricks film som ble filmet dette året. Østerrikes Lolita var derimot en sangerinne trygt forankret i beste tyske schlager-stil.

Lolita holdt i mange år på som en folkesangerinne i hjemlandet, og tilbake i 1960/61 hadde hun originalen til eviggrønne Sjømann. På tysk: Seeman.

Denne låta ble en crossover-sclager spilt inn en rekke artister på ulike språk. I Norge holdt Jan Høiland på å slå ut originalen med den norske oversettelsen, og på de britiske listene haglet det formelig med versjoner av sangen. Der var det Petula Clark som var raskest ute og fikk Seaman til topps. Lolitas nyinnspilte engelske versjon floppet, mens en tredje utgivelse med Anne Shelton nådde topp 10.

I Tyskland ble hun den første sangerinnen som fikk tildelt gullplate, mens komponisten Werner Scharfenberger fikk blod på tann – og raste av gården med schlagere i årene som kom.

Lolita – som egentlig het Edith Zuser – fikk selvfølgelig ingen lignende slager igjen, men hun holdt karrieren gående som en forholdsvis kjent sangerinne i Østerrike, midt mellom alpin folkemusikk, jodling og tyske slagere.


LOLITA (1931-2010)
Seeman
(Werner Scharfenberger/Fini Busch/Norman Newell) 
1960 Kapp
Produsert av Gerhard Mendelson