Monn Keys – Å, Marie jeg vil hjem til deg

De holdt det gående i femten år, fra 1948 til 1963/64 – og oppnådde en popularitet nesten utenkelig for sin tid. Ikke bare i Norge, men også i de andre skandinaviske landene.

Det særegne og markante med gruppa var deres blanding av humor og musikalsk dyktighet. På mange måter ble Monn Keys selve moderen for fremtidige grupper som Dizzie Tunes og senere Cheezy Keys.

Mange av samtidens dyktigste og mest populære artister var innom The Monn-Keys. Tidlige medlemmer var både Per Asplin og Nora Brockstedt. Fredrik Cato Conradi (far til Kåre) var også medlem en stund. Senere, da Brockstedt mer og mer satset på solo-innspillinger, kom Arne Bendiksen med. Kvartetten etablerte seg rundt midten av 50-tallet med Egil Monn-Iversen, Sølvi Wang, Bendiksen og Oddvar Sanne.

Grunnlaget var allerede fra starten var imidlertid Wang og Monn-Iversen, og fra sistnevnte kommer også gruppenavnet (Monn) og ‘Keys’ (toneart). Eller apekatter, om det ble uttalt i ett ord.

Hvor mange tusen plater gruppa solgte på 50-tallet, får man vel aldri vite. Blant de tidligste innspillingene, er vel kanskje Dyrene i Afrika fra 1953 den mest kjente – og seinere utover tiåret kom slagerne på rekke og rad med La oss vekke byenSteng din dørBjelleklangTulipaner fra Amsterdam med veldig mange flere …

Ved inngangen til 60-åra, kunne man tro at salgstallene ville dale da rock & roll bølgen kom – men nei, da. 1961 ble faktisk deres største år. Trolig og nettopp fordi gruppa greide å utnytte det nye TV-mediet til fulle, gjennom en rekke show og serier.

Å Marie … ble en av deres største suksesser til nå, og den ble en like stor slager i Sverige. En single nummer to gjestet også listene: Sucu Sucu.

Året etter skulle faktisk låten få en «oppfølger» i den sangen som The Monn Keys kanskje vil huskes best for: Stakkars, store sterke karer.


THE MONN KEYS
Å, Marie jeg vil hjem til deg
(trad/Allan Honde/C.C. Bøyesen) 
1961 Triola
Produsert av Arne Bendiksen
Fra filmen Operasjon Løvsprett