Ray Adams – Violetta

Ray Adams var artistnavnet til Ragnar Asbjørnsen fra Oslo. Han debuterte i 1957 med Bara med dig, og medvirket i orkestre sammen med Kjell Karlsen og Egil Monn-Iversen på 50-tallet.

Ray Adams debuterte på slutten av 50-tallet under sitt egentlige navn, og fikk oppmerksomhet bla. sammen med Åse Thoresen. Opptredener i kjente Slagerparaden hjalp også til.

Gjennombruddet kom i 1961 med Soria Moria, men det var Violetta som ble hans store slager – innspilt på fem språk, og med stor suksess i flere land. Han ble større i Sverige enn i Norge, og deretter er hans største singler å finne på svensk fremfor norsk.

Violetta var en gjenglemt låt fra 1937, skrevet av tyskerne Othmar Klose og Rudolf Lukesch. På originalspråket het den Hör mein Lied, Violetta. Låten var egentlig en tango som var basert på et tema fra Verdis La traviata – nokså langt fra slagerland og norske lister i 1961. I Norge var låten helt ukjent frem til Adams’ utgivelse, men Frank Sinatra gjorde faktisk en engelsk innspilling sammen med Harry James Orchestra, før hans store gjennombrudd i 1943.

Ray Adams selv ble en gjenganger på Svensktoppen utover 60-tallet med blant andre store slagere som Jag har bott vid en landsväg og kanskje hans mest kjente: De tusen sjöars land.

Adams er særegen i norsk pophistorie, da han åpenlyst foretrakk å synge på engelsk fremfor norsk – og Violetta er en av ytterst få store engelskspråklige singlehits fra norske artister i løpet av hele dette tiåret.


RAY ADAMS (1931-2003)
Violetta
(Klose, Luckesch, Pepper) 
1961 Fontana
Arrangert av Tony Hatsch