Robertino – Romantica | O’ sole mio

Robertino Loretti var guttesopranoen som gjennom tv-opptredener og turnè i Norge og Norden ble umåtelig populær gjennom å synge Elvis’ It’s Now or Never slik den egentlig var: O’ sole mio på italiensk.

Robertino var en barnestjerne i Italia, men en stor sanger – i et land der sangen og melodien var og er en stor og stolt nasjonal tradisjon. Men karrieren startet egentlit som virkelig solskinnshistorie …

Robertino kom fra en stor familie på åtte søsken i Roma, nær det legendariske filmkomplekset Cinecitta’. Faren ble alvorlig syk før Robertino var fylt 11 år, og Robertino tok seg jobb hos en baker for å spe på med penger til familien. Syklende rundt i Romas gater for å levere ferske bakervarer til restaurantene, sang Robertino på klassiske italienske sangskatter. Restauranteierne som tok imot guttens bakervarer, ble så imponert at de fikk ham til å opptre på sine spisesteder.

Gutten ble snart så populær, at restaurantene formelig kranglet så fillene føk for å få ham til å opptre på nettopp sine spisesteder. Robertinos talent ble snart oppdaget utover Romas gater, og han ble hyret inn til såvel større kor som filmer. Til og med paven ønsket å møte denne syngende bakerhjelperen…

Etter hvert sang Robertino fast på Cafe Grand Italia som var en av de største og mest berømte italienske restaurantene i Roma, et sted som ofte ble gjestet av utlendinger.

Om det var på Cafe Grand Italia eller en annen restaurant i Roma, vites ikke, men i 1960 overhørte den danske programlederen og produsenten Volmer Sørensen Robertinos fremføring av O’ sole mio. Han fikk med gutten og faren til Danmark – og det var gjennom platesinnpillingene her – og ikke minst guttens opptreden på tv-showet TV i tivoli – at Robertino ble kjent i Skandinavia.


ROBERTINO (f. 1947)
Romantica
(Renato Rascel) 
1960 Triola
Produsert av Volmer Sørensen


O’ Sole Mio
(Eduardo di Cupia/Giovanni Capurro) 
1960 Triola
Produsert av Volmer Sørensen


Som det eksotiske innslaget han var, lot ikke repsonsen vente på seg. Både O sole mio og den påfølgende Romantica (som hadde vært innspilt med Renato Rascell i 1960 og var Italias bidrag til Eurovision det året), ble enorme suksesser i de nordiske landene. Og ikke bare der, i Russland ble han så populær at han nærmest ble en levende legende – med salgstall og et omdømme som omtrent ikke skulle bli overgått på flere tiår.

Robertino fortsatte også i voksen alder med sangen og platesinnspillinger. Han reiser visstnok stadig rundt med sitt klassiske repertoar.