Shadows – Kon-Tiki

The Shadows var fra 1958 Cliff Richards faste backinggruppe, men først da kjent under navnet Drifters. For å unngå rettslige og kommersielle misforståelser med de amerikanske Drifters, skiftet gruppen så navn da Cliff Richard begynte å få inn singler på de amerikanske listene.

I 1959/60 begynte Shadows å gjøre instrumentale innspillinger utenom arbeidet sammen med Richard. Resultatet ble en singleinnspilling i Move On, deretter en enorm singlehit i Apache som i dag må sies å være en klassiker i populærmusikkhistorien. Med Apache etablerte også gruppa selve «Shadows-sounden» som skulle bli gruppas varemerke. Kjennetegnet var instrumentale låter med mye klang og ekko i lydbildet.

Shadows-musikken ble snart utbredd, også i Skandinavia/Norge – og må vel nesten regnes som en egen stilretning i begynnelsen av 60-tallet.

Kvartetten opplevde en rekke singlesuksesser i første del av 60-tallet, og holdt også koken utover i tiåret (og videre) – selv om de forsvant litt i beat-bølgen som kom med The Beatles.

Det egentlig «Shadows» besto av gitaristene Hank Marvin og Bruce Welch, Ian Samwell på bass og trommisten Terry Smart. Samwell var også låtskriverene bak Cliff Richards gjennombruddslåt, «Move It» i ’58. Da Apache kom i 1960, hadde imidlertid Jet Harris overtatt på bass og Tony Meehan erstattet Smart på trommer. Denne kvartetten (Marvin/Welch og Harris/Meehan) holdt sammen på de kommende utgivelsene og blir regnet som den virkelige «klassiske» besetningen av The Shadows.

1961 var året da Shadows virkelig begynte å selge singler. Nå skulle kvartetten oppleve en rekke singlehits på egen hånd – i tillegg til å spille på sjefens slagere.

I 1961 hadde kvartetten fire store hitsingler: Disse var F.B.I.Frightened CityThe Savage, og ikke minst Kon-Tiki – som var den eneste som oppnådde plasseringer i Norge.

 Men da Kon-Tiki nådde førsteplassen i hjemlandet, hadde trommeslager Tony Meehan sagt takk for seg og blitt erstattet av Brian Bennett.


THE SHADOWS
Kon-Tiki
(Michael Carr)
1961 COLUMBIA
Produsert av Norrie Paramour