Anita Lindblom – Sånt är livet

Anita Lindblom var fra slutten av 1950-åra til ut på 70-tallet en av Sveriges mest kjente og populære sangerinner og skuespillerinner. Hun sang på fire språk, og hadde også slagere på de tyske listene – da på tysk, selvsagt.

I Norge tok det riktignok aldri helt av, og Sånt är livet ble hennes ene slager her – og kanskje det er grunnen til at hun i motsetning til en bråte andre svenske entertainere fra 60 tallet som Lill-Babs og Siw Malmquist, omtrent er glemt i dag. Men hun kan ta med seg at hun ble den første svenskspråklige listetopperen på de norske listene – det skal hun ha!

Lindblom begynte sin karriere egentlig som ballettdanserinne, men hun kom omtrent på midten av 50-tallet inn på revyfronten. Fra 1956 hadde hun en rekke slagere fra scenen.

Det store gjennombruddet både hjemme i Sverige, Norge og i Tyskland, kom med nettopp Sånt är livet – en single som visstnok solgte i over 600.000 eksemplarer. Sangen ble da også kåret til århundrets sang av de svenske P4-lytterne. Låta var egentlig en amerikansk gospelhit, som senere ABBA-manager Stig Anderson skrev om til svensk.

Fra begynnelsen av 70-tallet, ble det mer stille fra Lindblom – og hun bosatte seg da i Frankrike. Fra 80-tallet trakk hun seg helt tilbake, først og fremst grunnet klammeri med svensk media – som hun mente grov altfor mye i det noe stormende privatlivet hennes.

De siste årene var hun vært mest kjent for en stadig pågående krig med et flyttebyrå, der flygelet hennes aldri kom i helskinnet tilstand til hennes leilighet i Frankrike…


ANITA LINDBLOM (1937-2020)
Sånt ‘är livet
(Laß die Liebe aus dem Spiel *)

(Bill Cook/Stig Anderson) 
1961 Fontana
Produsert av Sven-Olof Walldoff

* i tysk versjon