Bobby Darin – Multiplication

Bobby Darin oppfattes vel å være godt forankret blant de mest røykfylle nattklubbene i Las Vegas, men han startet vel egentlig som et slags tenåringsidol på slutten av 50-tallet.

Han hadde en sjarm og et utseende som apellerte til både mor og datter, men kanskje var det først og fremst mødrene han beholdt draget på utover i 60-årene.

Bobbys egentlige navn var Walden Robert Cassotto, og han hadde blant annet stor suksess på tampen av 50-tallet med låter sm Dream Lover og Beyond the Sea. I motsetning til flere samtidige unge kjekkaser, skrev han også mange av låtene selv – og også andre artister fikk suksess med Darins materiell.

Hans familiebakgrunn var alt annet enn A4, og først midt i karrieren oppdaget han at hans søster var hans mor – og foreldrene hans besteforeldre. Det hele var nok iscenesatt for å skjule skandalen bak morens «enslige» graviditet …

Darin gjorde på starten av 60-tallet hva mange samtidige (mannlige) artister gjorde: Han forlot de mest sprelske rockebevegelsene til fordel for smørlignende slagere og flørting med countrymarkedet. Samtidig rettet han karrieren også mot lerretet, og hans største hit i Norge – Multiplication – var hentet fra 1961-filmen Come September.

Dette var en tidstypisk romantisk komedie med slett ikke så ukjente navn som Rock Hudson og Gina Lollobrigdia på rollelisten – foruten Bobby selv.

Låten var vel like tidstypisk, og ble en av hans siste større slagere på det amerikanske markedet. Imidlertid skrapet han sammen noen låter til for amerikanerne frem til 1966, da folk-låten If I Were a Carpenter ble hans siste minneverdige utgivelse.

Darin forsvant aldri fra musikken, da han ble aktiv ut livet på klubber og barer i Las Vegas. Han gjestet også TV flere ganger, også med egne show og opptredener.

Bobby Darin døde bare 37 år gammel under en hjerteoperasjon. Han var fullt klar over risikoen ved operasjonen selv, som var nødvendig etter at han som guttunge hadde hatt revmatisk feber som skadet hjertet hans for alltid.

Som artist ble han vel aldri helt verdsatt av kritikerne, til tross for – eller kanskje nettopp grunnet – sine stadige vekslinger mellom sjangre og valg i karrieren.

I dag er det som regel hans juleinnspillinger som spilles rundt på de mange amerikanske retro radiokanalene.


BOBBY DARIN (1936-73)
Multiplication
(Bobby Darin)
1961 Atlantic
Arrangert av Jimmy Haskell

Universal Pictures