Leroy van Dyke – Walk On By

I en haug med snille countryslagere dette året, var kanskje Leroy van Dykes Walk On By en av de mer minneverdige.

Den var i hvert fall en av de mer ekte, for om noen countryartister kan kalles countryartister – må det være Leroy Van Dyke.

Født i Missouri, oppvokst i Missouri – men selvfølgelig etter hvert boende i Nashville, har van Dyke gjennom hele livet holdt til der han trives best: På sin egen farm med familie og et stort oppdrett av muldyr(!) Musikken har om kanskje ikke vært en hobby, så har den i hvert fall aldri tatt opp den store hverdagen. Allikevel var van Dyke får slagere virkelig store – og gitaren har aldri vært langt unna.

Leroy van Dyke var utdannet i journalistikk og dyrehold, og tjenestegjorde i Koreakrigen da han startet med å opptre for de amerikanske soldatene. Hjemme i USA fikk han utgitt den selvpennede The Auctioneer i 1956 – en låt som ble en millionselger.

I årene som kom, ble det nokså stille på listene. Men han var synlig med eget show i TV-rutene, og han ble kjent ansikt i Nashvilles Grand Old Opry (som er et ukentlig countryshow). Etter fem år kom så Walk On By, og denne ble en gigantslager da den entret listene i 1961. Låta satte en, ennå i dag, rekord med hele 19 uker på toppen av Billboards countryliste og ble liggende der hele 37 uker totalt.


LEROY VAN DYKE (f.1929) ​
Walk on By
(Kendall Hayes/Gary Walker)
1961 Mercury
Produsert av Shelby Singleton


Van Dyke fikk siden ingen lignende suksess igjen, og hans siste single svippet innom listene i 1964. Han har opptrådd like til i dag både på konserter og i media, men det er først og fremst bak kulissene van Dyke virkelig har fått respekt. Har har siden 60-tallet sittet i flere musikkorganisasjoner, og regnes som en av navnene som har jobbet hardest for å fremme countrymusikken som musikkform også utenfor Nasvhille og de tradisjonelle «kanalene».

Det spilte ingen rolle for van Dyke om han opptrådde på et rodeo-show eller i et fransk kvarter i New Orleans. Det sies også at han var den eneste countryartisten som har opptrådd sammen med Marilyn Monroe på en scene.

Leroy van Dyke la aldri inn årene, selv om han ikke farter like mange mil og landeveier rundt som tidligere for å underholde med sine slagere. I august 2021 opptrådde han, om ikke sprek som en ungfole, 91 år gammel på Iowa State Fair.