Little Eva – The Loco-Motion

Mytene rundt Eva Narcissus Boyd og opphavet til The Loco-Motion er mange, men det sier kanskje først og fremst noe om hvor populær sangen var – og noe av solskinnshistorien er da sann nok.

Little Eva var barnevakt for to av 60-tallets største hitmakere, Gerry Goffin og Carole King. Hun kom fra Bellhaven i North Carolina fra en stor familie på femten søsken. I 1961/62 valgte hun å flytte til New York for å fullføre utdannelsen, og det var for å brødfø seg selv, at hun nokså tilfeldig fikk jobb hjemme hos låtskriverparet.

Goffin oppdaget raskt at Eva hadde talent, og sørget for at hun blant annet fikk koret på en innspilling av Ben E. King. Historien videre sier at The Loco-Motion oppstod da Goffin/King ble inspirert av Evas lek og bevelgelser med ungene, men det antydes flere steder at hun heller bevisst ble brukt som vokalist på demoinnspillingen av låta.

Singelen var egentlig påtenkt en up-and-coming artist, Dee Dee Sharp, men både Goffin, King og produsent Don Kirshner synes imidlertid Evas innspilling var imponerende nok i seg selv – og dermed ble låta, i Phil Spectors arrangement, utgitt slik den var der og da.

The Loco-Motion føk til topps på listene, ikke bare i USA – men i store deler av verden, og var og forblir Little Evas eneste store single. Dansen som siden fulgte innspillingen, oppstod trolig noe improvisert av Eva under de første promoteringene.


LITTLE EVA (1943-2001) 
The Loco-Motion
(Gerry Goffin/Carole King)
1962 Dimension
Produsert av Don Kirshner


Little Eva fikk noen små slagere til, i første rekke, Keep Your Hands Off My Baby, men hun ble nok et typisk «offer» innen platebransjen, der en låt forbindes så mye med artisten, at oppfølgere nesten ikke er mulig.

Hun forsvant nesten helt i den britiske invasjonen fra 1964, men fortsatte med innspillinger og opptredener frem til 1971, da hun trakk seg tilbake fra rampelyset for godt. I 1987/88 fikk hun ny oppmerksomhet, da Kylie Minogue fikk stor suksess med en nyinnspilling av The Loco-Motion. Dette førte til at Eva i en viss grad, fikk fornyet popularitet, og hun opptrådde ofte i tiåret som kom i diverse retro-programmer på TV og i klubbsammenheng.

Ved tusenårsskiftet ble hun rammet av kreft, en sykdom hun aldri kom seg av. Hun døde stille hjemme i Kinston, North Carolina i 2001.

Til tross for å nesten være regnet som en one hit-wonder, har Little Eva for alltid skrevet seg inn i popbøkene med The Loco-Motion – en av det tidlige 60-talls aller største slagere. Låta var også med å bane vei for en mengde andre «dansehits» som skulle komme i etterkant.