Monn Keys – Stakkars store sterke karer

The Monn Keys kom i 1962 med den låta som kvartetten nok huskes best på i ettertid: Stakkars, store sterke karer – en noe harmonisk omskriving av The Battle Hymn of the Republic.

De lanserte singlen, som skulle bli deres siste store slager, gjennom filmen Operasjon Løvsprett, som bare markerte populariteten til kvartetten. Låten i seg selv var også noe som sjeldent som en «oppfølgerlåt», da den til dels var bygget på Å Marie jeg vil hjem til deg fra fjoråret.

Året etter solgte samlealbumet The Monn Keys veldig bra, mens de på TV kjørte en runde for hele Norden i Prospektkortet, men det var tendenser til at de fire opptrådde mer og mer på egenhånd.

I oppfølgeren til Operasjon Løvsprett, som selvfølgelig ble kalt Operasjon Sjøsprett fra 1964, ble de ikke titulert som The Monn Keys på filmplakaten. Da året var omme, var kvartetten oppløst som gruppe.

The Monn Keys var i realiteten blitt noe av en «pengebinge» for medlemmene, og Arne Bendiksen kjøpte nå eierandelene fra de tre andre (Monn-Iversen, Sanne og Wang) og skulle gjennom de to neste tiårene bygge opp et av Norges største plate- og underholdnings-imperier. Han skulle like lenge samarbeide med Oddvar Sanne, helt til Bendiksens selskap gikk konkurs i 1982.

Teamfilm

Egil Monn-Iversen ble landets fremste arrangør og komponist på film, scene og TV, mens Sølvi Wang gikk fullt til teateret og scenen og var en landets fremste skuespillere der til hun valgte å trappe ned i 1987.

På en måte avsluttet suksessen med Stakkars, store sterke kaker en æra for den «gamle» norske populærmusikken. Gjennom resten av tiåret, skulle norskspråklige singlehits bli en mangelvare – men de som kom, var nesten uten unntak signert Arne Bendiksen og en eller annen artist fra hans selskap.


THE MONN KEYS
Stakkars, store sterke kareer
(trad/Julia Ward Howe/C.C. Bøyesen)
1962 Triola
Produsert av Arne Bendiksen
Fra filmen Operasjon Løvsprett