Nora Brockstedt – Æille så nær som a Ingebjørg

Æille så nær som a Ingebjørg var (nesten) Nora Brockstedt siste store slager. Britene var allerede på gang med beatbølgen, men det visste nordmenn ingenting om – og i 1962 kunne stadig lett-travlige og enkle radioviser selge i tusentall.

Låta var sendt inn til tidenes tredje norske finale i Melodi Grand Prix, men ble refusert av NRK til konkurransen. Vinneren med Inger Jacobsen nådde for øvrig aldri inn på listene.

Etter den mindre slageren Guri Malla i august, ble 1962 starten for fem stille år fra Nora Brockstedt. Da hun på slutten av tiåret kom noe tilbake i søkelyset, skjedde dette gjennom et helt annet repertoar, vekslende mellom forholdsvis kritikerroste jazzinnspillinger og Prøysen-utgivelser. i 1974 fikk hun sin aller siste singlehit på listene, med kjenningsmelodien til TV-serien om Colargol.

Nora fikk en slags renessanse på radio på slutten av 80-tallet, og opptrådde tett og ofte i ulike sammenhenger det følgende tiåret. I 2004 kom faktisk hennes første egentlige jazz-album (As Time Goes By ), og samtidig fikk hun nærmest en minihit i duett med Kåre Conradi på La det sne.

Henne siste utgivelse ble Nora – for swingende!  fra 2008.

Æille så nær som a Ingebjørg var forøvrig skrevet av Alf Prøysen og Bjarne Amdahl, som tidligere hadde skrevet Tango for toSønnavindsvalsen og en haug andre kjente låter og slagere fra 50-tallet. Litt ukjent for de fleste, er Amdahl også komponist til deler av Egners høre/skuespill om Kardemomme by.

Nora Brocksted ble en slags «grand old dame» for populærmusikken i Norge, og det vil trolig være vanskelig å beskrive den betydningen hun hadde for det norske folket i tiåret fra midten av 50-tallet til 1962. Hun mottok en rekke hederspriser gjennom årene, og fikk Kongenes fortjenstmedalje i gull «allerede» i 1995.

Da Nora gikk bort, 92 år gammel, i november 2015, fikk en fortjent hyllest fra et samlet kultur-Norge.

Voi, voi, Nora!


NORA BROCKSTEDT (1923-2015)
Æille så nær som a Ingebjørg
(Bjarne Amdahl/Alf Prøysen)
1962 KARSUELL
Arrangør ikke oppgitt ,men trolig Arne Haugen