Pat Boone – Johnny Will | Speedy Gonzales

Pat Boone fikk i 1962 fikk faktisk hele to nummer 1 her i gården: Johnny Will i januar – og ikke minst Speedy Gonzales som ble liggende 14 uker på listene.

Der førstnevnte i alle fall i Norge er helt glemt i dag, har Speedy Gonzales blitt noe av en klassiker. Den ble i 1988 sterkt fornorsket til en kjent fisketur med Viggo Sandvik, men det som gikk nordmennene hus forbi tilbake i 1962 – var at Speedy Gonzales var ei mus som var kjent fra flere tegnefilmer i USA. Ja, faktisk var Speedy Gonzales kjent som den raskeste musa i hele Mexico!

Pat Boone forsvant sporløst fra listene da beat-bølgen for alvor kom i 1964. Da hadde han lagt fest og morro på hyllene, og fremstod nå som en kristen gospelsanger – noe som etter noen år faktisk gjorde sitt til at navnet hans slett ikke forsvant fra mediene, i hvert ikke i USA.

Han var i mange år en populær programleder for Gospel America, et TV-show som gikk i mange år, men en opptreden på American Music Awards i 1977 ble for sterk kost for de ledende herrer i TV-kanalen. Han entret nemlig scenen i lakk og lær, som et ironisk svar på imaget som «snill gutt» (eller per 1977, «snill pappa») – og fikk umiddelbart sparken fra programmet. Etter litt frem og tilbake, kom han seg da tilbake på scenen – men han hadde vunnet seg et nytt ry for amerikanske TV-seere, noe som ble forsterket da man langt senere oppdaget at hans nærmeste nabo i Los Angeles het Ozzy Osborne….

Pat Boone var kanskje den første artisten som ble «skapt» for å selge, men karriervalgene senere, har ført ham langt bort fra andre croonere og smørsupper. I 2007 fikk han derimot både ros og pepper for et avisinlegg der han dro sammenligninger mellom homoseksualitet og terror. Han har også klart tatt avstand fra Barrack Obama som president, og har flere ganger ymtet frempå om de svartes rettigheter i USA – gjennom ikke bare postitive fortegn.

I 2003 ble Pat Boone belønnet med en plass i Gospel Hall of Fame – og i 2011 åpnet han et eget teater og museum, hvor både han og venner og familie skal avholde jevnlige opptredener.


PAT BOONE (f. 1934)
Johnny Will
(Fred Tobias/Paul Evans)
1962 DOT
Produsert av Chet Atkins og Steve Sholes


Speedy Gonzales
(Buddy Kaye/Ethel Lee/David Hess)
1961 DOT/London
Produsert av Randy Wood