Tornados – Telstar

Tornados var egentlig en kvintett som tidligere hadde spilt med britiske Billy Fury, kanskje et ukjent navn for oss nordmenn – men Fury var en av britenes første og største stjerner på 50- og 60-tallet.

Tornados, derimot, ble aldri stjerner… Deres Telstar var egentlig et produkt av produsenten Joe Meek.

Meek hadde brukt Tornados som studiomusikere tidligere, blant annet da han produserte John Leytons hit Johnny Remember Me tidligere i 1962.

Telstar var med sin oppfinnsomme bruk av orgel i introen, var inspirert av den amerikanske Telstar-satellitten skutt opp nettopp i 1962. Kanskje det var dette som gjorde at låta også gikk til topps over there – eller var kanskje Telstar nettopp noe av det bedre som kom mellom en haug countrypop-svisker dette året?

Låta var faktisk den tredje store instrumental-slageren i 1962 etter Shadows og Bumble & The Stingers. Sistnevntes Nut Rocker ble god kjent i Norge, men nådde aldri den helt store populariteten.

Tornados fikk èn slager til med Globetrotter. Men etter noen singler til i 1963, forsvant de helt fra søkelyset – i motsetning til en gruppe som faktisk debuterte på listene mens Telstar var på topp: The Beatles.


THE TORNADOS
Telstar
(Joe Meek)
1962 Decca
Produsert av Joe Meek