1963

1963 var året da generasjonen som vokste opp med rock & roll på 50-tallet begynte å bli voksne. Havnebyen Liverpool med sine forbindelser mot statene, skulle dette året bli «verdens viktigste by».

 Ut av en miks av amerikansk rock & roll, skiffle, Cliff Richard og britiske musikal/scene-tradisjoner – kom beat-musikken. Mersey-beat, ble den også hetende, oppkalt etter elven og området Mersey.

The Beatles oppnådde riktignok (bare) to førsteplasser i hjemlandet dette året, og selve Beatlesmania skulle ikke ta av før året etter. Den første og største store beat-gruppa i 1963 het nemlig Gerry & The Pacemakers.

1963 var ellers preget av å være Cliff Richards største år som artist, samt at vi her i Norge fikk vårt første tenåringsidol i Wenche Myhre. For første og eneste gang toppet også en japansk artist verdens hitlister.

Til tross for at det stadig dukket opp ufarlige og NRK-vennlige slagere på listene, sees klart tendenser av det var i ferd med å bli et ny skille mellom ungdom og de mer voksne platekjøperne.

Antallet på hitsingler gjennom året var også bemerkelsesverdig høyt: Hele 75 låter.


TOPP 20 1963

Regnet ut etter plasseringer gjennom hele året. Antall singler totalt: 75.