Beatles – She Loves You | From Me To You

Populæmusikkens desidert mest populære og innflytelsesrike gruppe noensinne – og opphavet til begreper som popmusikkens hjemland og noe feilaktig beat-begrepet:

The Beatles tok navnet etter musikken, ikke omvendt.

Startet i Liverpool 1956 som Quarrymen av John Lennon og noen skolekamerater, spilte gruppa en stil inspirert av Elvis og den britiske skiffle-kongen, Lonnie Donegan. Etter hvert stabiliserte besetningen seg med Lennon, Paul McCartney, Stuart Sutcliffe og George Harrison. På høsten 1960 kom også Pete Best med som trommeslager, etter at bandet egentlig ikke hadde hatt noen fast medlem med stikkene tidligere.

De første årene av 60-tallet, spilte Beatles (Silver Beatles fra 1959) på klubber i Liverpool og Hamburg. I 1961 mellom to av de i alt tre Hamburg-turene, traff de Brian Epstein som da ble gruppas manager.

Stuart Sutclliffe sluttet av egen vlje sommeren 1961, og reiste til Hamburg for å satse på en karriere som kunstmalen. Han døde allerede i april året etter.

1962 var preget av Epstein og Beatles’ jakt på platekontrakt, noe de til slutt fikk hos EMIs datterselskap Parlaphone og selskapets daværende sjef, George Martin. Da hadde fått avslag fra selskapet Decca, noe som siden har blitt beskrevet som en av platehistoriens største tabber. (Decca slo imdlertid tilbake et par år senere ved å signere Rolling Stones.)

Deler av ’62 tilbrakte de også som oppvarmere rundt på de britiske øyene, bla for Helen Shapiro og Chris Montez.  Like før deres første singleinnspilling (Love Me Do), ble Best erstattet av Ringo Starr – noe som imidlertid vakte skepsis hos Epstein, og det var en innleid studiomusiker som trakterte slagverket på Beatles’ første single.

I Norge fikk Beatles sin første listeplassering 19. juni 1963, en ussel niendeplass med From Me To You. Selve klassikeren dette året, She Loves You skulle bli liggende 17 uker på lista – men først etter tre måneder våknet nordmennene og plasserte singelen på førsteplass. Da viste kalenderen januar 1964. I hjemlandet hadde i tillegg til disse to, også Please Please Me vært en stort hit, men også blant britene tok det ikke ordentlig av før samtlige tenåringer gikk rundt og sang She Loves You, yeah, yeah, yeah… senhøsten 1963.

Hysteriet var da i gang, og Beatles kom helt uforberedt hjem til kaoset etter en liten turnè i Sverige i november ’63.


THE BEATLES
She Loves You
(John Lennon/Paul McCartney)
1963 Parlaphone
Produsert av George Martin


From Me To You
(John Lennon/Paul McCartney)
1963 Parlaphone
Produsert av George Martin

From Me To You regnes vel ikke blant de virkelige store klassikerne i Beatles’ katalog i dag. She Loves You, derimot, har min sin krystallklare produksjon og fengende melodi – blitt en av tidenes virkelig store klassikere. Selv i dag høres låta ufordragelig frisk ut.

Etter dette, skulle man oppleve en idoldyrkelse som oversteg britenes villeste fantasier og Elvis’ på høyden av hans.popularitet. Man kalte det Beatlesmanina, og verden (og rocken) skulle nå aldri bli den samme som før.

To album kom fra kvartetten dette året: Please, Please Me og With The Beatles. Utgivelsene inneholdt ingen av hitlåtene, og det var i 1963 helt vanlig å skille kraftig mellom singler og album.

Men The Beatles var dette året ikke det største bandet i den gryende beatbølgen. Dette året befant de ennå i skyggen av hjemlandets store stolthet Cliff Richard og sine byfrender i Gerry & The Pacemakers.


Album fra The Beatles i 1963 (britiske):

Please, Please Me
With the Beatles