Billy J. Kramer & The Dakotas – Bad To Me

Bad To Me var en av ytterst få låter av Lennon/McCartney som gikk til topps på listene uten å ha vært innspilt av Beatles selv. Det var også den første låten i verdenshistorien av nettopp Lennon/McCartney, som toppet listene – uten Beatles-navnet på omslaget.

Bill J. Kramer and The Dakotas var egentlig George Martins produkt, nesten som et alibi for å få noen til spille inn låter Beatles selv ikke fikk suksess med.

Kramer selv het helt selvfølgelig William Howard Ashton og var født i Liverpool (like selvfølgelig) i 1943. J-en i artistnavnet, står for absolutt ingenting – men det var trolig en skjult dedikasjon til John Lennon.

Kramer var en gitarist som hadde spilt med flere band mens han egentlig jobbet for British Railways. Han fikk kontrakt med Brian Epstein mens han ledet en gruppe kalt The Coasters, som Epstein umiddelbart kastet ut – og de trolig noe dyktigere Dakotas ble fra da av Kramers faste backingband.  The Dakotas var for øvrig egentlig basert i Manchester, men det sier flere kilder lite om.

Deres første single var Do You Want To Know A Secret (en nr. 7 i Norge), som var en Beatles-låt fra Please, Please Me-albumet. Den nådde andreplass på de britiske listene, og Kramer var plutselig blitt en vesentlig en del av den nye beat-bølgen. Bad To Me gikk ett skritt lengre i august, og gikk helt til topps – avløst etter tre uker av She Loves You.


BILLY J. KRAMER & THE DAKOTAS
Bad to Me
(John Lennon/Paul McCartney)
1963 Parlaphone
Produsert av George Martin


Bad To Me ble imidlertid ingen hit her i Norge, men gruppa snuste seg siden så vidt inn på listene i 1964 med Little Children. Hjemme hos britene var de imidlertid fra 1963 til 1965 blant de mest populære beat-bandene og hadde fem store hitsingler i denne perioden. Flere av disse var Lennon/McCartney-pennende låter. I USA ble de kjent som del av British Invasion, og Bad To Me gjorde det meget bra der på vårkanten i 1964.

I 1965 klarte imidlertid verken Kramer eller Dakotas å holde følge med utviklingen da beat-bølgen la seg, og de valgte etter hvert å legge inn årene.

Kramer fortsatte innen musikkbransjen men kun med sporadiske innspillinger. I dag bor han i USA, men tar stadig avstikkere til de britiske øyene eller Europa ellers, for å fremføre sine gamle hits.