Brian Poole & The Tremeloes – Do You Love Me

Brian Poole og Tremeloes hadde sitt opphav i Barking i Essex. og var fra starten i 1958 en kvartett med Poole (sang/gitar) , Alan Howard (saxofon), Alan Blakely (trommer) og Graham Scott (bass).

I løpet av ett års tid fant kompisene ut at dette umulig kunne bli noe ordentlig band, og Howard droppet saxofonen til fordel for bassgitar, Scott droppet helt ut – mens Blakely fant seg mye mer til rette på gitar og tangenter. Inn kom Dave Munden bak stikkene, og besetningen ble stabilisert med Ricky West på gitarer.

I 1960 fikk Jimmy Grant som jobbet for BBCs show Saturday Club, øye på guttene under en opptreden, og hyret dem inn til flere opptredener. Fra 1961 bestemte Poole og Tremeloes seg for å satse fulltid på musikken.

Stavemåten Tremeloes – og ikke Tremoloes, som grammatisk er riktig -, stammer fra en stavefeil i en lokal avis i denne perioden.

Historien fra 1962 er velkjent i musikkbransjen, da Tremeloes ble valgt foran Beatles av plateselskapet Decca. Deccas Mike Smith likte gruppas sterke vokalharmonier, og dette var utslagsgivende for en av musikkhistoriens kanskje største «tabber». Den betegnelsen er kanskje litt urettferdig, selv om starten av platekarrieren for Tremeloes gjerne kunne ligne en tabbe:

Ingen av deres første singler vakte noen som helst oppmerksomhet, men det begynte å lysne da de hadde en opptreden i filmen Just For Fun, der de fremførte en forrykende versjon av Twist And Shout. Suksessen ble fulgt opp med deres store gjennombrudd i Do You Love Me, som føk helt til topps i oktober. Dette var en låt egentlig innspilt med amerikanske The Countours året før, kjent for nordmenn lang senere fra filmen Dirty Dancing i 1988.

Det sies forøvrig at Do You Love Me toppet i 16 land – men av de 16, finner vi ikke Norge.

Poole og Tremeloes fikk flere store singler, som f.eks. Candy Man og Someone Someone i 1964, men i 1965 forsvant de fra listene – som så mange andre beatgrupper. Poole og bassist Howard forlat da bandet, men The Tremeloes bestemte seg for å fortsette – og skulle noe uventet gjøre stor suksess videre ut tiåret.

Brian Pooles egen solokarriere ble for øvrig alt annet enn vellykket, men han har da dukket opp i enkelte gjesteopptredener med gamlegutta fra tid til annen. De siste årene har han også vært å se i flere mimreshow fra 60-tallet.


BRIAN POOLE & THE TREMELOES
Do You Love Me
(Berry Gordy jr)
1963 Decca
Produsert av Mike Smith