Eydie Gormé – Blame It on the Bossa Nova

New York-fødte Edith Gormezano var en av USAs fremste underholdningsartister, med flere Grammy-nominasjoner og en lang karriere i tospann med ektemannen Steve Lawrence.

Hun hadde både tyrkisk (derav etternavnet) og italiensk blod i årene, og var også kusine av Neil Sedaka.

Eydie vokste opp i Bronx, New York i en musikkglad familie, men hun fikk ingen musikkundervisning. Foreldrene var svært skuffet over manglende talent blant hennes eldre søsken, og syntes vel nok var nok nå.

Det ble derfor sangen som ble Eydie måtte satse på, og Frank Sinatra ble tidlig en stor inspirasjonskilde for henne.

Familien var ressurssterk, og Eydie fikk plass på en av statens beste High Schools. Der kom hun i kontakt med Ken Greengrass, som hadde startet et band som øvde i helgene. Det ble for mye for de to med skolearbeid og spillejobber, og ting rant ut i sanden. Imidlertid valgte Eydie å satse alene som sangerinne, mens Greengrass backet henne opp – og etter hvert ble hennes manager.

Etter et par år med engasjement på forskjellige klubber og med diverse band i beste amerikansk storbandstil, kom Eydies gjennombrudd i 1953 da hun ble hyret inn til Steve Allens populære Tonight-show, hvor hun opptrådde som vokalist i mange år. Hun møtte også sin fremtidige ektemann, Steve Lawrence , og fra 1960 opptrådde de stort sett som par og ble etter hvert blant USAs fremste navn innen storband, latino og swing-sjangrene.

Fra midten av 50-tallet til langt ut i 70-årene, hadde Eydie også flere singler inne på de amerikanske listene. Blame It On The Bossa Nova ble kanskje oppfattet av noen som nok et forsøk å komme en dansesingle i skyggen av twister og loco-motion-er, men den var egentlig en låt som var midt i blinken for de mer «korrekte» nattklubbene og arrangementene Gorme og Lawrence opptrådde på.

Låta var skrevet av duoen Barry Mann og Cynthia Weil, som har skrevet sanger til alt fra Elvis Presley via Cyndie Lauper til Dolly Parton.


EYDIE GORME (1928-2013)
Blame It on the Bossa Nova
(Barry Mann/Cynthia Weil)
1963 Columbia
Produsert av Al Kasha


Utover 60-tallet gikk turen til Broadway og oppsetningen Rainbow, samtidig som paret både på egen hånd og alene stadig lanserte nye innspillinger – etter hvert rettet mer og mer mot latino-markedet. 70-årene var preget av en rekke populære TV-spesialer, mens Las Vegas var nøkkelordet for tiåret etter.

I 1990 fikk paret enorm oppmerksomhet da slo seg sammen med Frank Sinatra på en stor turne verden rundt med 75 konserter. Da Sinatra utga Duets i 1993, var de selvsagt representert på sporet Where or When.

Eydie la av helsemessige grunner karrieren på hylla i 2009, men ektemannen opptrådde siden på egen hånd i flere år

Eydie Gormè og Steve Lawrence var gjennom flere tiår blant USAs mest profilerte og kjente navn i underholdningsbransjen, og karrieren deres har nok vært noe relativt ukjent for oss på vår side av Atlanteren.

Sønnen, David Nessim Lawrence, har vi derimot hørt mer til: Han stod nemlig bak musikken til blant annet High School Musical.