Kyu Sakamoto – Sukiyaki

Kyu Sakamoto het egentlig Hisashi Oshima og var allerede et kjent navn i Japan da Sukiyaki noe tilfeldig ble en stor slager over hele verden.

Det var britiske Louis Benjamin som var sjef i det britiske plateselskapet HMV, som kom over både Kyu og låta under en tur til Japan. Han likte det han hørte så godt, at han valgte å ta med seg sangen hjemover. Etter å ha klatret til sjetteplass på de britiske listene, spredte suksessen seg – og singlen ble både nummer 1 her hjemme og ikke minst på Billboard i USA.

Kyu Sakamoto hadde siden 16 års-alderen spilt i flere band i Japan, og i 1960 fikk bandet han var vokalist for – Danny Iida and Paradise Kings – et gjennombrudd med flere hitsingler. Kyu forlot derimot raskt gruppa, og året etter toppet han de hjemlige listene i tre måneder med låten Ue o Muite Arukō.

Ue o Muite Arukō er nøyaktig den samme innspillingen resten av verden kjenner som Sukiyaki. Tittelen ble endret for det britiske markedet ene og alene for markedsføringens skyld. Ordet har absolutt ingenting med teksten å gjøre, og sykiyaki er egentlig en slags japansk gryterett.

Sakamoto opptrådde etter låtas seiersrekke i store deler av verden, men han ble en one hit-wonder både hos oss og britene. I USA er navnet litt reddet av singlen China Nights (Shina no Yoru), som snek seg inn på listene senere på året.

Sukiyaki er en låt som siden har blitt spilt i mange versjoner, noen av dem også med suksess på listene i forskjellige land gjennom tidene. Noen kilder sier at den i sum har solgt i over 13 millioner. Sakamoto selv ble et stort navn i japansk musikkliv også videre, selv om han fra 70-tallet tok det noe roligere etter å ha stiftet familie.

I 1985 ble han omtalt også i norske medier, da det ble kjent at han var blant de 520 omkomne i det som stadig er verdens mest katastrofale flyulykke: Japan Airlines Flight 123 som styret fatalt i Fuji-fjellet.


KYU SAKAMOTO (1941-85)
Sukiyaki
(Hachidai Nakamura/Rokusuke Ei)
1963 HMV
Produsert av Kōji Kusano