Ray Adams – De tusen sjöars land

Ragnar Asbjørnsen fra Oslo var i 1963 et godt og etablert navn som Ray Adams.

Etter den store suksessen med Violetta i 1961, var Adams i 1963 i ferd med å endevende de svenske radioene. Først ut av flere slagere var Jag har bott vid en landsväg, men det varDe tusen sjöars land som skulle bli han aller mest kjente innspilling.

Låten var i motsetning til hva mange tror, en norsk vise. Komponisten var Kolbjørn Svendsen, sønn av den enda mer kjente Arne Svendsen, som i sin tid pennet utallige låter til revyer og scenen i Norge. Legenden Ernst Rolf var et av navnene som brakte Svendsens låter ut til det norske folket i mellomkrigsårene.

Ray Adams vinglet i 1963 mellom slike etablerte slagere og engelsspråklige låter. Og selv om det kom et album på engelsk, Hear My Song, dette året – ble han snart syngende fast på svensk.

Etter en innspilling (og en ny slager) med en versjon av Tom Jones’ Delilah i 1968, forsvant Adams fra søkelyset. Han flyttet til Uddevalla på 80-tallet, og gjorde et slags comeback i 1985 på et album sammen med Anna-Lena Löfgren. I 1987 var han tilbake på Svensktoppen med Låt oss hjälpas oss, skrevet av Benny Andersson og datteren Torild Jennered.

Tilbake på 60-tallet var det først da The Pussycats og 1-2-6 kom med sine gjennombrudd, at vi igjen fant navn som våget å utfordre den norskspråklige dominansen i innspillinger av hjemlige navn.


RAY ADAMS (1931-2003)
De tusen sjöars land
(Kolbjørn Svendsen/S. Slim)
1963 Manu
Arrangert av Tony Hatch
Noen utgaver har oppgitt Sven-Olof Waldoff