Trini Lopez – If I Had a Hammer

Trini Lopez het egentlig Trinidad Lopez III – og var selvfølgelig sønn av Trinidad Lopez II… Og i motsetning til mange andre navn som kom og gikk på listene i 1963, hadde Trini en noe annerledes bakgrunn.

Trini var av mexikansk opprinnelse, og foreldrene hadde flyttet over grensen til Dallas i håp om å få seg en lysere fremtid enn hjemme i sør. Lopez vokste allikevel opp relativt fattig, og det sies at familien til tider overlevde på sitroner. Trini lærte å spille gitar av faren, og han sang og spilte gjennom oppveksten på gatehjørner i Dallas, for å skaffe noen sårt tiltrengte dolllars til familien.

18 år gammel – i 1955 – ble Lopez oppdaget av King Records i Ohio, og han fikk utover 50-årene en rekke småslagere både der og hjemme i Dallas.

Nesten tilfeldig ble Lopez kjent med Buddy Holly og Big Bopper, men bekjentskapet rakk aldri til å bli noe musikalsk samarbeid, da Holly og Bopper døde ikke lenge etterpå i et av musikkhistoriens mest omtalte flyulykker. Imidlertid ble han etter hvert kontaktet av Hollys backing-band, The Crickets, som jo nå stod uten frontfigur. Allikevel strandet også dette samarbeidet, da bandet var mer opptatt av å leve på inntektene fra samarbeidet med Holly – enn å opptre videre. Og Trini Lopez trengte inntekter – og satset dermed nokså raskt solo.

I to år jobbet Lopez i Los Angeles på forskjellige klubber, hvor mye av inntektene ble sendt hjem til familien. Gjennombruddet kom da Reprises Don Costa oppdaget ham på en spillejobb, en Costa som ble imponert over Lopez’ gitarferdigheter, samt blanding av rock & roll og latinske rytmer.

If i Had a Hammer – skrevet av Pete Seeger i 1947 .-  gjenspeilte denne blandingen, og ble raskt en stor hit over hele verden. Trini Lopez maktet også, i motsetning til flere andre artister fra denne perioden, å videreføre karrieren utover tiåret – selv om kun Lemon Tree i 1965 kan sies å være en stor slager. I alt ble det 10 Billboard-plasseringer frem til 1967, men svært få utenom hammer-låten tok turen over til vår side av Atlanteren.


TRINI LOPEZ (1937-2020)
If I Had a Hammer
(Pete Seeger/Lee Hays)
1963 Reprise
Produsert av Don Costa


Lopez ble derimot stor sør for Rio Grande, og han regnes der egentlig som en av «våre». Etter 1967, vekslet han mellom latino-innspillinger og forsøk som skuespiller.

Trini Lopez designet også sin egen gitar(serie) for Gibson, og disse har blitt noe av noen samleobjekter gjennom årene for gitarentusiaster.

I dag finnes det meste av karrieren hans på et usedvanlig rikholdig utvalg av samleplater, og det er bare å starte å lete etter titler som Trini Tracks Medley og Latin Guitar Greats

De siste årene bodde Lopez i Palm Springs hvor han vekslet mellom små retro-opptredener og engasjement innen veldedighet. Han gikk bort av covid-komplikasjoner i august 2020.