Animals – The House of the Rising Sun

The Animals var en gruppe som egentlig var basert i Newcastle. De ble dannet i 1962 og ble raskt et av byens mest etterspurte liveband.

Frontfigur var Eric Burdon (f.1941) med Alan Price på tangenter, Chas Chandler på bass, Hilton valentine på gitar og John Steel bak stikkene. De var ingen beat-gruppe, men hentet fra starten av inspirasjon fra rock & roll og rhythm & blues.

I 1963 klarte kvintetten å skaffe midler til en selvfinansiert EP (dvs et minialbum), og Columbias Micke Most fikk øyene opp for bandet. En platekontrakt var raskt i boks, og The Animals brøt deretter opp fra Newcastle for å satse videre i London.

Most modererte uttrykket til bandet noe, og deres første single var en innspilling av en låt Bob Dylan hadde bearbeidet til hans debutalbum:  Baby Let Me Take You Home. Denne karret seg opp til en godkjent 21. plass på de britiske listene, men det var med single nummer to – som var nok en låt Dylan hadde spilt inn – The House of the Rising Sun, at de virkelig slo igjennom.

Låtens opphav er litt omstridt, men den ble sunget allerede av britiske immigranter til USA på 1700-tallet, og man regner med at sangen er bygget på en engelsk folkevise. I The Animals’ versjon føk den helt til topps på de britiske listene, og den har siden blitt referert til som bandets fremste hit og signaturlåt.

I USA ble singlen den første listetopperen i den britiske bølgen som ikke var signert Lennon/McCartney, mens den aldri kom inn på listene i Norge. Først i 1970 gikk den til topps her, men da i adskillig kvassere versjon med nederlandske Frijid Pink.

The Animals fulgte opp med flere hits i årene som kom, men fra 1966 begynte det å knake i sammensetningene og nye bandmedlemmer kom og gikk. Deres siste store single var San Fransiscan Nights i 1967, og da hadde Eric Burdons posisjon blitt så sterkt – at bandet kalte seg Eric Burdon & The Animals.

I 1969 var The Animals historie.

Gruppen har imidlertid kommet sammen fra tid til annen for korte gjenforeninger, men har også vært involvert i interne krangler om bandnavn og rettigheter. I 1982 var The House Of The Rising Sun tilbake på listene i anledning  20-års jubileumet for bandets grunnleggelse, og året etter kom en siste krampetrekning med albumet Ark.

The Animals eksisterer for så vidt ennå i dag med mer eller mindre skiftende basetninger. Vokalist Burdon bruker sitt bandnavn i sporadiske opptredener – mens to av de andre originalmedlemmene opptrer som Animal and Friends.


THE ANIMALS
The House of the Rising Sun
(Trad./Alan Price)
1964 Columbia
Produsert av Mickie Most