Beatles – I Want to Hold Your Hand | A Hard Day’s Night

The Fab Four startet 1964 på topp, gikk gjennom året på topp – og endte året på topp. Det er fakta, ingen klisje, at bandet helt og holdent invaderte USA dette året – og den 4. april viste den nesten uvirkelige populariteten til The Beatles på dette tidspunktet:

Denne datoen lå hele tolv Beatles-singler på Billboards Top 100-liste. Fem av disse okkuperte de fem øverste plassene: Can’t Buy Me Love (1), Twist and Shout (2), She Loves You (3)I Want to Hold Your Hand (4) og Please Please Me (5).

Da året var talt opp, hadde The Beatles hatt seks nummer 1 og nitten forskjellige singler på de amerikanske listene. Noe av bakgrunnen for dette antallet, skyldes uenigheter med EMIs amerikanske søsterselskap Capitol som først ikke ønsket å utgi bandets låter. Da dette endelig skjedde på tampen av 1963, boblet det bokstavelig talt over av singler både fra 1963 og ’64 på markedet.

I Want to Hold Your Hand og Can’t Buy Me Love var gruppas to første hits av året. Førstnevnte smatt inn på de norske listene like på nyåret, og det var også den låten som utløste USA-hysteriet gjennom en smart radiokampanje. Med en opptreden i The Ed Sullivan Show i februar, var settingen for Beatlesmania satt. Hos britene ble låten tidenes mest solgte single til da, og først i 1977 skulle Paul McCartney selv overta denne rekorden – da sammen med Wings.

Can’t Buy Me Love var egentlig en McCartney-pennet låt, som kun nådde tredjeplass i Norge. I det hele tatt kan det virke som Beatles ikke fikk ordentlig tak på de norske platekjøperne før sommeren, men fra utgivelsen av A Hard Day’s Night, gikk samtlige følgende Beatles-singler til topps også her hjemme. I Feel Fine avsluttet musikkåret på topp.

De lave plasseringene til I Should have Known Better på listene, skyldes enkelt og greit at på de større markedene var låten nedgradert til b-side til A Hard Day’s Night. Det var kun i Skandinavia og land som Tyskland og Nederland at låten ble utgitt separat.

I alt var følgende Beatles-låter innom VG-listene dette året (kronologisk):

  • I Want To Hold Your Hand (januar, nr 1)
  • Twist And Shout (januar, nr 7)
  • All My Loving (mars, nr. 2)
  • Can’t Buy Me Love (mars, nr. 3)
  • Roll Over Beethoven (juni, nr 2)
  • Long Tall Sally (july, nr 2)
  • A Hard Day’s Night (juli, nr 1)
  • I Should Have Know Better (september, nr 1)
  • If I Fell (november, nr 1)
  • I Feel Fine (desember, nr 1)

THE BEATLES
I Want to Hold Your Hand
(John Lennon/Paul McCartney)
1963 Parlaphone
Produsert av George Martin


A Hard Day’s Night
(John Lennon/Paul McCartney)
1964 Parlaphone
Produsert av George Martin
Utgitt på A Hard Day’s Night


The Beatles utga i 1964 to album: Den nevnte A Hard Day’s Night , samt Beatles For Sale. Førstnevnte fungerte som soundtrack til gruppenss første film og ble selvfølgelig en suksess.

Beatles for Sale

Den enorme mottakelsen The Beatles fikk i 1964, snudde musikkverdenen på hodet. Først og fremst banet de vei for andre britiske grupper på verdens viktigste platemarked, men de de forandret også premissene for popindustrien: Der det til nå hadde vært «alle andre» som hadde kopiert og latt seg inspirere av Elvis og amerikanske stilarter som rock & roll og country, ble det nå amerikanerne som hentet inspirasjon fra den andre siden av Atlanteren.

Musikkhistorisk skulle dette faktisk føre til å skille sjangre og stiler i det vi i dag grovt kan kalle pop og rock, men i 1964 var det beatmusikken som var i førersetet – og 1964 var og er The Beatles’ år:

«Wherever they went, they brought Beatlemania with them. They couldn’t help it; it was a form of real love».