Dave Clark Five – Glad All Over

Større på den andre siden av Atlanteren, opplevde Dave Clark Five en enslig hitsingle i Norge med Glad All Over.

Hjemme i Storbritannia gikk den også helt til topps.

The Dave Clark Five bestod selvfølgelig av Dave Clark (f. 1939) selv, som foruten å slå på trommesettet også fungerte som bandets manager. Som bandets frontfigur fant han seg i flere tilfeller ikke i å bli plassert bak resten av bandet, og på flere konserter frontet han trommesettet nokså synlig plassert helt fremme på scenen.

De andre medlemmene var gjennom hele karrieren:

  • Mike Smith (1943-2008) – vokal og tangenter
  • Lenny Davidson (f. 1944) – gitarer
  • Rick Huxly (1942-2013) – bass og
  • Denis Payton (1943-2006) fortrinnsvis på saxofon.

Bandet var fra Tottenham hvor de startet opp inspirert av skiffle og Cliff Richard i 1958, men først fem år senere startet de å få oppmerksomhet – da etablert i London. De utviklet en nokså lydfull utgave av den typiske, britiske skiffle-musikken, før de hang seg på beatbølgen etter Beatles og Liverpool-bandenes gjennombrudd. Svaret var at de i januar 1964 slo selveste The Fab Four ned fra førsteplassen på de britiske øyene, og musikkpressen startet straks å skrive om The Tottenham Sound som en motvekt til Mersey-beaten.

Kvintetten fulgte opp noen uker senere med Bits And Pieces, men deretter falt karreieren og platesalget nokså kraftig. I Norge ble bandet døgnfluer, og Glad All Over står tilbake som den eneste hitlåten gruppen har hatt her.


THE DAVE CLARK FIVE
Glad All Over
(Dave Clark/Mike Smith) 
1964 Columbia
Produsert av Dave ClarkImidlertid kom bandet sterkt tilbake på tampen av 60-tallet, da de på en måte vendte hjem etter åtte store topp 10-låter på de amerikanske listene.  Everybody Knows i 1967 snek seg helt opp til nummer 2 i hjemlandet, mens deres siste store låt – Everybody Get Together – fra 1970 fullførte en karriere som vel aldri ble så veldig kjent her til lands.

Dave Clark gjemte seg deretter mer bort i kulissene, noe ufrivllig etter en ulykke hvor han måtte legge trommene på hyllen. Han var sterkt tilbake på midten av 80-tallet som bakmann for musikalen Time, hvor blant andre David Cassidy og Cliff Richard frontet hovedrollen.

For Mike Smith tok den videre karrieren en helt annen retning, da han like frem til en fatal ulykke som gjorde ham invalid i 2003 samarbeidet, skrev og produserte låter for navn som Shirley Bassey og Michael Ball. Han sang også på Lloyd Webbers første innspillinger av Evita.

Dave Clark Five var det første britiske navnet som fulgte etter Beatles over Atlanteren, og på den måten var de med på å fronte den britiske invasjonen i 1964.

Deres karriere var derfor markant nok til at bandet ble opptatt i Rock Roll Hall of Fame i 2008.