Gigliola Cinquetti – Non ho l’eta

En aldri så liten klassiker ble født i Tivoli, København, da purunge Gigliola Cinquetti sang Italia til topps for første og nesten eneste gang i eurovisjonens historie.

Den var også årets vinner av italienernes stolthet, Sanremo-festivalen, der hun feide adskillig mer erfarne artister ned i dørstokken.

Cinquetti var fra Verona og eide en stille sjarm og en stemme helt uvanlig for en 16-åring. Hun var egentlig ingen nykommer, da hun allerede hadde gitt ut flere singleplater hjemme i Italia – men dette ble hennes gjennombrudd. Hun var fra en nokså rik familie og hadde fått god utdannelse fra kunst som kultur, med de beste resultater.

I Norge fikk hun den største italienskspråklige slageren siden Rocco Granata i 1960, og også den siste for de to neste tiårene. Non ho l’eta ble også spilt inn på engelsk og flere andre språk, men det var originalutgaven som satte fine spor etter seg på listene over store deler av Europa. Låten var den første vinneren fra Eurovision med betydelig suksess også nord for de tyskspråklige (eller kanskje mer bestemt franskspråklige) landene, selv om vi nordmenn også hadde trallet oss av gårde til platebutikkene for å kjøpe noen eksemplarer av danskenes Dansevise året før.

Derimot ble det den første vinnerlåten fra konkurransen fra «abroad» som skapte oppmerksomhet på de britiske listene.

Cinquetti ble kanskje ikke en superstjerne om vi ser på hennes videre karriere, men hun fikk en trofast og grei karriere hjemme i Italia til like utpå 80-tallet. I 1974 fikk hun en topp 10-hit i Storbritannia, men omtrent ingen andre steder, med Go (Before You Break My Heart). Også denne var et bidrag i Eurovision, da fremført som Si og slått på målstreken av ABBA i Brighton.

Cinquetti deltok til sammen hele 12 ganger i Sanremo-festivalen, fra 1964 til sin siste opptreden i 1995. Fra midten av 70-tallet beveget hun seg noe bort fra musikken og hadde flere TV-roller, samtidig som hun med jevne mellomrom vendte tilbake bak mikrofonen.

Noe lei av popmiljøet utdannet hun seg til journalist, og fra starten av 90-tallet ledet hun flere adskillig tyngre journalistiske programmer på Italias svar på NRK: RAI.

1990 var også året da vi nordmenn fikk hilse på både henne og Non ho l’eta igjen, da hun i tospann med Toto Cutugno ledet dette årets Eurovision fra Roma.

Ved siden av TV-jobben har allikevel vendt tilbake til scenen flere ganger, og Cinquetti er i dag ennå et godt og kjent ansikt blant italienske TV-seere.

I 2014 debuterte hun også som forfatter.

GIGLIOLA CINQUETTI (f. 1947)
Non ho l’eta
(Mario Panzeri/Nicola Salerno)
1964 Triola
Arrangert av Gianfranco Monaldi