Millie – My Boy Lollipop

En av 1964s mest sjarmerende suksesser, kom fra 17 år gamle Millie Small og var en cover fra en 1956-innspilling av The Cadillacs. My Boy Lollipop ble ingen suksess den gang, men i Millies versjon skulle den bli en giganthit med et anslagsvis salg på seks millioner.

Millie Small het egentlig Millicent Dolly May Small og var født sør på Jamaica i 1946. Hun vokste opp i en kjempefamilie på tolv søsken, og ungene måtte ofte hjelpe til med å brødfø den store søskenflokken. Faren jobbet på en sukkerplantasje, og det var ingen store penger å tjene.

12 år gammel opptrådde Millie i flere lokale sangkonkurranser hjemme på Jamaica, og rundt 1960 vant hun en stor talentkonkurranse i Montego Bay. Millie flyttet til hovedstaden Kingston, på oppfordring av talentspeideren Clement Dodd – og ble satt under myndig veiledning av landets kanskje første virkelig stjerne, Owen Gray (f.1939).

Millie samarbeidet et par år med produsenten Roy Robinson, som Roy & Millie, og de to ble snart blant de mest populære artistene på øya. Det var deretter at briten og platesjef Chris Blackwell fikk øye på talentet, og valgte å hente Millie til det nye plateselskapet Island Records. Millie ble fløyet til London, og My Boy Lollipop ble spilt inn med referanser til den gryende jamaikanske ska-stilen – noe som kan høres på lydbildet til låta.

Island Records ble senere kjent for å ha signert U2, men på 60-tallet var selskapet unikt fordi det våget å satse på andre sjangre utenfor det anglo-amerikanske markedet. Millie var derfor et friskt pust blant beat, country og gryende London-rock. Låten ble en av årets største slagere, og Millie tilbrakte det neste året på begge sider av Atlanteren for å promotere både seg selv og utgivelsen.

Til tross for at det ble med denne ene verdensslageren for Millie, fortsatte hun karrieren hjemme på Jamaica i mange år. På starten av 70-tallet, la hun karrieren på hylla – først og fremst fordi hun stiftet familie og følte seg utslitt etter mange år på reisefot.

MIllie bosatte seg siden i London, og et par senere forsøk på suksess gikk ikke så veldig bra. Siden holdt hun seg stort sett ute av søkelyset, helt til hun falt fra etter et slag i 2020.


MILLIE (1946-2020)
My Boy Lollipop
(Robert Spencer/Morris Levy/Johnny Roberts)
1963 Island
Produsert av Chris Blackwell