Siw Malmkvist – Skona mitt hjärta

Siw Gunnel Margareta Malmkvist har i seks tiår vært blant Sveriges mest kjente og kjære artister og skuespillere, og på 60-tallet var hun også superstjerne i Tyskland.

Født i Landskrona, slo Siw gjennom i 1959 i TV-showet Stora famnen. Hun vant også dette årets Meldodifestival med Augustin, men hun fikk ikke reise til Cannes for å representere landet da Brita Borg allerede var forhåndsvalgt som landets representant. Augustin ble likevel henne store gjennombruddslåt, og et plaster på såret kom med Alla andra får varann som hun sang inn til tiendeplass i London året etter.

Disse tidlige slagerne og TV-opptredene gjorde henne til en av Sveriges mest populære artister, og i 1961 kom også et gjennombrudd i Tyskland med Danke für die Blumen. Med Tunna skivor fikk hun sin aller største hit i Sverige samme år. Dette var en innspilling av Connie Francis’ Everybody’s Somebody’s Fool, som ikke hadde vært noen suksess hos svenskene. I Siws versjon solgte den i hyggelige 80 000 eksemplarer.

Siv Malmkvist debuterte også disse årene, ganske så likt som mange andre nordiske sangerinner, som skuespiller – først og fremst på scenen. Utover tiåret vekslet hun ypperlig mellom oppsetninger og musikaler, plateutgivelser på svensk og tysk – og faktisk også på finsk.

I 1969 ble hennes popularitet i Tyskland kronet med nok en Eurovision-tur, denne gang på tysk: Prima Ballerina ble enda en stor singlesuksess på listene.

Siws største suksess var erkeslageren Liebeskummer lohnt sich nicht fra 1964, som var en millionselger og dette årets største slager i Tyskland. Til sammen hadde Siw nærmere 25 singlehits på de tyske listene, og anses i dag som en av de store slagerlegendene i landet. Det sier sitt at hennes offisielle hjemmeside er helt og holdent tysk.

Fra 70-tallet la platekarrieren seg noe, og det ble mer scene og show fremfor musikk i årene som kom.  Hun forsvant aldri fra søkelyset, og i Sverige var og er hun et slags svenskenes svar på Wenche Myhre. Og nettopp Myhre samarbeidet hun med fra midten av 90-tallet. Samme tiår gjorde Malmkvist det nesten til en egen sport å opptre med andre store navn fra 60-tallet: Ann-Louise Hanson og Lill-Babs var blant disse.

Etter 2010 har hun tatt det noe roligere, noe som ble markert med biografien Tunna skivor av mig.


SIW MALMKVIST (f.1933)
Skona mitt hjärta
(John Finneran/Ole Bergman)
1963 Metronome
Produsert av Stikkan Anderson


Det var ikke ukjente Stikkan Anderson som var Siws mentor de første årene av hennes svenske karriere. Han var med å finne Skona mitt hjärta, som faktisk ble Siws eneste listeplassering i Norge.

Låten var egentlig en engelsk komposisjon (Pick up the Pieces)  skrevet av en amerikansk herre ved navn Jonn Finneran. Denne Finneran ble gjennom denne låten, og flere andre hits, så populær i Sverige, at han startet sitt eget plateselskap myntet nettopp på forbindelsen svensk slager og amerikansk country: Svensk American Records. Vi nordmenn ble kjent med ham under navnet Larry Finnegan.

Siw Malmkvist var en av Sveriges største stjerner dette tiåret, og selv med liten suksess i Norge, var hun med å skape vei for en ordentlig svenskebølge i årene som kom.