Soeur Sourire – Dominique

Jeannine Deckers ble markedsført som Den syngende nonne, selv om «artistnavnet» tydet Søster Smil (på godt norsk).   Hennes eneste storslager var Domenique, som kanskje fikk drahjelp til å nå toppen av Billboard av John F. Kennedy.

Deckers var fra Brüssel og fra en meget katolsk familie. Hun kom til et kloster i Waterloo (Belgia) rundt 20 år gammel, og fikk der navnet Luc Gabriel. Innenfor «murene», spilte hun gitar og sang for sine mednonner – og Domenique var en av disse låtene.

Den ble spilt inn i Brüssel påtenkt for å gi inntekter til klosteret Deckers var tilknyttet, men fikk raskt egne ben å gå på da selskapet Phillips plutselig innså det eksotiske i en «syngende nonne». Markedsføringen og det litt uvanlige singleomslaget, ga raskt resultater – og låta ble en stor hit på begge sider av Atlanteren. I USA gikk den helt til topps, trolig som følge at mange radiostasjoner valgte å tone ned den vanlige popmusikken etter angrepet på president John F. Kennedy.

I kjølvannet av suksessen, fikk Deckers blant annet opptre på Ed Sullivan Show – men hun klarte aldri å følge opp med noen singler siden. Klosterordenen likte svært dårlig «søsterens» reise, og Deckers kom raskt  i konflikt med det katolske miljøet. Hun forlot nonnetilværelsen da musikken lokket videre, og hun ble knapt nok en attraksjon på gatehjørner og i små lokaler i årene kom.

I tillegg fikk hun heller ikke midler til å satse stort, da Phillips for evig og alltid hadde sikret seg rettighetene til artistnavnet Soeur Sourire. Folk flest ante jo ikke Deckers ordentlig navn – og ikke var hun nonne lengre heller.

På 70-tallet startet hun en skole på autistiske barn sammen med Annie Pécher – som også ble hennes partner og samboer. Prosjketet gikk derimot på dunken, da belgiske myndigheter stevnet skolen (og Decker) for tusener av skyldige skattepenger. Noe Decker selvfølgelig ikke maktet å betale, da Phillips eide hver krone av karriereinntektene.

Etter noen år med alkoholproblemer og krangel med myndigheter, begikk Decker og Annie selvmord sammen i 1985. De stod sammen til det siste.

I Mellom-Europa og delvis i USA, husker mange fortsatt historien om Jeannine Decker – og det har blitt laget både filmer og teateroppsetninger om hennes liv. Det er kanskje ikke så rart, for historien om Den syngende nonne må sies å være blant de mest bemerkelsesverdige (og kanskje også tragiske) i hele pophistorien.


SOEUR SOEURIRE
(Den syngende nonne)
Domenique
(Jeannine Decker)
1963 Phillips