Swinging Blue Jeans – Hippy Hippy Shake

Liverpool-baserte The Swinging Blue Jeans hadde sitt utspring i skiffle-bandet The Blue Genes tilbake i 1957. Bandet var helt fra starten av preget av hyppige utskiftninger, men Ray Ennis ble gruppas bærebjelke fra dag en.

The Swinging Blue Jeans blir sett på som en del av beat-bølgen, men musikalsk lå de nok nærmere rock & roll enn andre samtidige Liverpool-band. Denne stilretningen satset de fullt på fra 1962, da de vekslende mellom Liverpool/Hamburg (for øvrig et totalt mislykket opphold…), fikk dratt i land en platekontrakt med HMV.

De fikk en liten slager på sommerkanten i 1963 med Ennis’ It’s Too Late Now, men deres ordentlige gjennombrudd kom først et halvt år etter, da Hippy Hippy Shake ble av vinterens store farsotter. Låten var skrevet av amerikaneren Chan Romero tilbake i 1959, og hadde da vært en hit i Australia.

Bandet publikum nå fikk se, var en kvartett med ekte Mersey-besetning til tross for det noe mer amerikanske uttrykket i spillestilen: Ray Ennis på vokal/gitar, Ralph Ellis på gitar, Les Braid på bass og tangenter – og Norman Kuhlke på trommer.

Gruppa fikk kun tre slagere til i ettertid. Disse var Little Richards Good Golly Miss Molly (nr 8 i Norge), You’re No Good – og deres siste single Don’t Make Me Over i 1966. Videre utover 60-tallet  forsøkte bandet seg i forskjellige sjangre, også som en ren popgruppe som Ray Ennis & The Blue Jeans – uten suksess. Det endte med at de rundt 1970 senket amibsjonsnivået, og ble et halvprofesjonelt klubb-band.

Ray Ennis og bassist Les Braid skulle helt frem til 2005 være gruppas bærebjelker, der stikkene og gitarplekteret stadig vekslet mellom nye medlemmer. I 2005 døde Braid, og i 2010  – etter 50 år med bandet, la Ray Ennis inn årene og annonserte en fredelig pensjonist-tilværelse.

The Swinging Blue Jeans består imidlertid i dag, men besetningen består av en kvartett som har blitt medlemmer av bandet stort sett det siste tiåret. Hippy Hippy Shake derimot, har blitt en slags evergreen fra 60-tallet, og er en mye brukt coverlåt både i store og små sammenhenger.


THE SWINGING BLUE JEANS
Hippy Hippy Shake
(Chan Romero)
1963 HMV
Produsert av Walter Ridley