Barry McGuire – Eve of Destruction

Fiskeren Barry McGuire var fra Oklahoma og hadde opptrådd på lokale klubber i hjemstaten, da han i 1961 ble oppdaget av produsenten Fred Briskin.

Restulatet ble en nokså mislykket singleutgivelse, men McGuire valgte å satse videre: Først i en duo med Barry Kane kalt Barry & Barry, deretter i 1964 i gruppen The Christys. Sistnevnte var en armforlengelse av institusjonen The New Christy Minstrels.
Som medlem av The Christys  fikk McGuire en liten slager med Green, Green, men han valgte allikevel å forlate sanggruppen allerede samme år.

Eve of Destruction var en låt tiltenkt The Byrds, men bandet avslo å spille denne inn, da teksten syntes for politisk for bandet. Det var allikevel gjennom Roger McGuinn og hans Byrds’, at Barry McGuire møtte Lou Adler – en låtskriver og produsent som fikk McGuire tilbake til studioet, denne gang som soloartist.

Både single og album kom ut nokså samtidig i statene, men det tok noen uker før salg og radiospilling tok utgivelsen helt til nummer 1 på Billboard. Det var foruten en del radiostasjoner som nektet spille utgivelsen, da teksten var nokså rett på sak rettet mot Vietnamkrigen – mente man i alle fall. Også BBC valgte å kun spille låten i «utvalgte» tider.

Disse reaksjonene hjalp nok noe rundt oppmerksomheten til både sporet og McGuire selv, men samtidig gled også låten fint inn i den gryende folkpop-bølgen dette året. Den var kanskje en typisk riktig låt i rett tid.

Låtskriveren P. F. Sloan, som egentlig het Philip Gary Schlein, skrev for øvrig låter for flere kjente navn i løpet av 60-tallet: Blant disse var The Searchers, Herman’s Hermits og senere The Mamas & The Papas.

Barry McGuire klarte på ingen måter å følge opp suksessen – utenom i Norge. Her skulle han som nesten eneste land i verden, få nok en nummer 1 med oppfølgersinglen, You Were On My Mind  i starten av 1966.


BARRY McGUIRE (f.1935)
Eve of Destruction
(P. F. Sloan)
1965 RCA Victor
Produsert av Lou Adler
Også utgitt på albumet Eve of Destruction