Elvis Presley – Crying in the Chapel

I årene 1964 til 1968 kom Elvis med ikke mindre enn 15 filmer på lerretet. I samme periode fikk han bare tre store hitsingler og kun én nummer 1.

1964 hadde vært et stort tilbakeslag for Presley som artist. Å si at han ble et offer for den britiske invasjonen, blir feil. Han ble regelrett overkjørt! Riktignok hadde hele seks singler gjestet de norske listene, men ingen var i nærheten av gamle bragder.
Av ’64 låtene huskes nok bare Viva Las Vegas i ettertid: Ingen stor hit da (nr 6 i april), men den har fått en adskillig større popularitet i ettertid.

Crying In the Chapel skulle bli Elvis’ siste store hit – og faktisk også siste listeplassering inntil 1969. Den var ironisk nok spilt inn tilbake i 1960, i samme studio og periode som blant annet Surrender. Den var kanskje tiltenkt som et spor på albumet His Hand In Mine fra samme år, men ble liggende i skuffen frem til RCA og produsent Steven Sholes fant ut at låten kanskje var bra nok som en singleutgivelse.
Og det var den jo!

Låta var skrevet tilbake i 1952 av Artie Glenn, som lot sønnen Darrell gjøre en innspilling året etter. Da ble den en mindre countryslager, og countryartisten Rex Allen fikk en liten listeplassering med sin versjon samme år.

Elvis hadde nok av fans til å holde sporene i gang også etter 1965, da både film- og LP-er stadig ga gode inntektskilder. Årets filmer var forøvrig Girls HappyTickle Me og kanskje den mest kjente (på godt og ondt): Harum Scarum.

Som «viktig» artist var Elvis derimot nå avskrevet av mange, men i 1967 ga han ut sitt første ordentlig album siden 1962 i How Great Thou Art. Alle andre LP-utgivelser i denne perioden, hadde enten vært samlealbum eller vært «soundtracks» til filmene.

Den gospelklingende How Great Thou Art sikret Elvis ny oppmerksomhet og en Grammy-pris – og kanskje var dette som fikk ham til å revurdere karrieren.

Et comeback i 1968 førte til en renessanse for Elvis som artist – og han avsluttet tiåret der han startet: Med flere listetopper – og et par virkelige klassikere i Suspicious Mind og In the Ghetto.


ELVIS PRESLEY (1935-77)
Crying in the Chapel
(Artie Glenn)
1965 RCA Victor
Produsert av Steven Sholes