Finn Eriksen – Lappland

Årets største norske suksess, kom ikke fra håpefulle beat- eller rockegrupper i det hele tatt. Men derimot susende inn av en trompetist med bakgrunn fra Bjølsen skoles guttemusikkorps.

Finn Eriksen, mannen med den gyldne trompet, slo forresten ikke bare ut samtlige andre norske utgivelser dette året. I snitt var Lappland Norges mest populære låt i 1965

Finn Eriksen karriere henger nært sammen med Kjell Karlsens Orkester, der han var medlem fra 1956 til starten av 70-tallet. I en karriere over fem tiår rakk han å samarbeide med hva som kunne krype og gå i norsk musikkliv.

Eriksen var først og fremst en habil jazztrompetist, en sjanger han alltid vendte tilbake til ved siden av egne og mer kommersielle utgivelser. Som solo-artist debuterte han i 1962 med Silver Threads Among The Gold, men det skulle bli Lappland tre år senere som gjorde Eriksen til allemannseie.

Lappland var en låt av svensk opprinnelse, utgitt av komponisten selv – Mats Olsson og hans orkester – i 1964. Låten var et samarbeid mellom Olsson og direktøren av plateselselskapet Electra, Carl-Erik Hjelm.

I Finn Eriksens innspilling, sammen med Kjell Karlsens orkester, grodde den fast på de norske listene fra midtsommer til langt inne i adventstiden. Den solgte i over 130 000 eksemplarer, og bare Beatles’ Help sørget for at Lappland aldri maktet å innta en topplassering.

Innspillingen ble også populær i Sverige, der originalen allerede hadde snurret rundt et års tid.

Eriksen fulgte opp landeplagen, han, med radiofavoritten Exodus Song – og i 1967 med Smil, Maria. Flere album solgt også bra utover tiåret, men Eriksen fortsatte samarbeidet med Kjell Karlsen – som på denne tiden så og si var overalt. Både på plate, TV, radio og konserter.

Etter hvert ble samarbeidet brutt, og Eriksen dannet sitt eget Finn Eriksens Orkester. Fra midten av 70-tallet trakk han seg tilbake som artist, men slo seg da til ro på Oslo Nye Teater og som studiomusiker på en haug med innspillinger i absolutt alle sjangre.

Fra omtrent 1993 opptrådde han igjen oftere utenfor teaterlokalene, og hans siste album – Bred dina vida vingar – kom i 2005.

Finn Eriksen døde i 2020, 82 år gammel.

Som musiker og trompetist står Eriksen tilbake som en av de fremste instrumentalutøverne i Norge, ved siden av Arve Tellefsen og Ole-Edvard Antonsen. Med den fengende Lappland, har han også for alltid satt sitt preg på det norske pop-markedet.


FINN ERIKSEN (1937-2020)
Lappland
(Mats Olsson/Carl-Erik Hjelm)
1965 Fontana
Arrangert av Kjell Karlsen