Hep Stars – Cadillac

The Hep stars var kanskje i årene 1965 til 1967 det mest populære hjemlige bandet i Skandinavia. I Norge og Sverige, og delvis Danmark, leverte gruppen den ene hitsinglen etter den andre, og ikke minst skulle flere av gruppemedlemmene gjøre det sterkt i andre konstellasjoner i ettertid.

Hep Stars ble dannet i 1964 da kompisene Lennart Hegland (bass) og Christer Pettersson (trommer) fikk stabilisert en besetning til et ordentlig band. De resterende ble: Svenne Hedlund på vokal,, Janne Frisck på gitar og Hasse Östlund på tangenter.

Hegland og Petterson hadde året før dannet gruppa Quartet Yep. Der hadde de spilt sammen med Hedlund og Östlund på lokale tilstelninger i Stockholm-traktene med en blanding av svenske og engelskspråklige slagere av den lettere sorten.

Det var da Janne Frisck kom med som gitarist, at de forsiktig startet å legge om til mer originalskrevet materiale – noe som ga dem et særpreg og ikke helt uinspirerte av den britiske beat-bølgen.

I årene 1963-64 skjedde det mye rundt kvintetten. Blant annet hadde de vunnet et konkurransen i Bromma i 1963, og det var der manageren Åke Gerhard fanget interesse for bandet. Han fikk dem signert til det svenske merket Olga, og som The Hep stars gjorde gruppen sine første innspillinger i 1964. Da forlot imidlertid Östlund bandet og ble erstattet av en ung Benny Andersson.

Hep Stars store gjennombrudde både i Sverige og Norge, kom med Cadillac i 1965. Singlen og låten vakte oppsikt som en usedvanlig britisk-inspirert innspilling til å være en nordisk gruppe, og har siden blitt stående som en klassiker innen skandinavisk og svensk rock fra tiåret. I salgstall utkonkurrerte de samtidige norske grupper som våre egne The Pussycats, og konsertene hadde til tider likhetstrekk med elleville Beat(les)-tilstander.

Cadillac var egentlig en tradisjonell blues-låt skrevet av Vince Taylor i 1959, da med flere av Shadows-medlemmene som studiomusikere. Den ble siden bearbeidet av flere andre låtskrivere og artister, før The Hep Stars valgte å moderniserte hele låten i 1965.

Foruten Cadillac, ble Hep Stars’ største slagere Farmer John og Sunny Girl – før de startet å flørte med mer tradisjonelle svenske verdier. Det førte til en sann landeplage med I natt jag drömde på tampen av 1966.

Og da hadde allerede Benny Andersson rukket å skrive sin første låten sammen med «konkurrent» Björn Ulvaeus fra Hootenanny Singers.


THE HEP STARS
Cadillac
(Kim Brown/Denys Gibson/Graham  Johnson/Ian Mallett)
1965 Olga
Produsert av Gert Palmcrantz & Anders Ericsson
Også utgitt på albumet We and Our Cadillac