Jailbird Singers – Där björkarna susar

1965 var et år der nordmenn fikk øynene opp for den store populariteten Svensktoppen hadde fått over grensen. Store deler av Østlandet fikk jo inn de svenske radiosendingene, og i løpet av 1965 – med Sven Ingvars i spissen – krydde det plutselig av svenskspråklige singler også i norske butikker.

Jailbird Singers hadde i tillegg en usedvanlig historie som bidro til å øke oppmerksomheten…

Navnet var ikke tatt tilfeldig. Trioen var virkelige fengselsfugler, og innspillingene ble gjort i det svenske fengslet Långholmens Centralfängelse utenfor Stockholm. De fikk hjelp, i alle fall på tekst-fronten, av enn ikke mindre kjent medfange ved navn Cornelis Vreeswijk.

Jailbird Singers var Börje Kent (Tony) Granqvist (1939-65), Karl-Åke (Korpen) Johnson (1941-98) och Tore (Masen) Eliasson (1937-2021).
De satt inne sammen i 1964 da fengselspresten oppdaget at guttene bar på musikalske talenter, og fra å være tenkt plasser i fengselkoret, ble det til at trioen startet et eget band innenfor murene.

En medfange (noen rykter tilsier at dette var Wreeswijk selv) fikk spredt ryktet om fengselsmusikantene til selskapet Metronome, og platesjef Anders Burman møtte deretter personlig opp i fengslet for å høre den noe uvanlig plasserte trioen.

Ved hjelp av Vreeswijk, skapte Jailbird Singers etter hvert et eget uttrykk midt mellom viser, pop/beat og country. De fikk også en rund og fin klang på innspillingene, da det ikke hjalp stort å å plassere medfanger og vakter inntil murene for å dempe ekkoet fra murene…

Trioen spilte inn en rekke låter som til slutt ble albumet Tjyvballader och barnatro – en forunderlig blanding av røverlåter og barnesalmer, som slo ut det svenske publikumet både i oppmerksomhet og salgstall. Det var imdilertid en innspilling av Viktor Sunds folkevise fra 1913, Där björkarna susar, som skulle bli deres virkelig store slager. Da året var omme, hadde den toppet både i Norge og Sverige – og den ble en av årets mest solgte singler i begge landene.

To uker før låten inntok Svensktoppen vinteren ’65, døde Tony Granquist nokså brått av kreft – bare en drøy uke etter siste låtinnspilling.

Jailbird Singers falt da fra hverandre, og Korpen og Masen bestemte seg for å dedikere inntjente penger fra platesalget, til Tonys (da) ufødte sønn. Dette ble ikke gjort, da sønnen ble bortadoptert til en strengt religiøs familie som ikke ville ha noe av å få midler fra «tjuvpakk».

Historien om de to gjenværende, Korpen Johnson og Masen Eliasson, gikk ikke så bra. Hver på sin kant fortsatte de det kriminelle livet – og spesielt Korpen fikk oppmerskomhet etter en noe vill Porschetur, en etterfulgt Spaniaflukt – og deretter utlevering tilbake til Sverige.

Korpen, Karl-Åke Johnson døde i 1998, mens Masen, Tore Eliasson, omsider slo seg til ro i Dalarna. Han gikk bort av hjertesvikt i august 2021.

Där björkarna susar har flere ganger blitt nevnt som en av svenskenes store stoltheter innen den svenske musikkskatten. Jailbird Singers var med å gjøre den til nettopp det.


JAILBIRD SINGERS
Där björkarna susar
(Oskar Merikanto/Viktor Sund)
1964 Metronome
Produsert av Anders Burman
Også utgitt på albumet Tjyvballader och barnatro